Πώς να θεραπεύσετε μόνιμα το πόδι του αθλητή με λαϊκές θεραπείες;

Ένα σύγχρονο άτομο εκτίθεται σε σωματική αδράνεια, η επίδραση μιας μολυσμένης ατμόσφαιρας και η χρήση δεκάδων επιβλαβών προσθέτων τροφίμων δεν συμβάλλουν στην υγεία. Ως αποτέλεσμα, το ανοσοποιητικό του σύστημα εξασθενεί και γίνεται πιο ευαίσθητο σε λοιμώξεις που παραμονεύουν σε κάθε στροφή. Περισσότερο από το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν μολυνθεί με δερματομυκητίαση ή μυκητιασικές λοιμώξεις. Τα πόδια επηρεάζονται ιδιαίτερα. Η ιατρική αντιμετωπίζει με επιτυχία τη θεραπεία μιας τέτοιας ασθένειας, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις πολλοί άνθρωποι προτιμούν να θεραπεύονται μόνοι τους. Σκεφτείτε πώς και πώς να αντιμετωπίσετε το πόδι του αθλητή στο σπίτι.

Ποικιλίες μυκητιασικών λοιμώξεων στα πόδια

Η εμφάνιση μύκητα στα πόδια είναι μια μόλυνση της επιδερμίδας (εξωτερικό στρώμα του δέρματος) της διαγεννητικής ζώνης των ποδιών και των πλακών των νυχιών, με την πιθανή εξάπλωση μικροσκοπικών μυκήτων κάτω από το σώμα. Η ήττα μπορεί να προκληθεί από:

 • Ζύμες;
 • Μούχλα;
 • Δερματοφυτικά.

Ωστόσο, γενικά, αυτή η ασθένεια ονομάζεται δερματομυκητίαση.

Τα ορατά σημάδια ενός μύκητα εξαρτώνται από το ποιο στέλεχος προκαλεί. Τύποι μυκητών:

 • Ονυχομυκητίαση - Αυτή η ασθένεια επηρεάζει τις πλάκες των νυχιών και τρέχει με διαφορετικούς τρόπους. Στην πρώτη περίπτωση, τα νύχια αλλάζουν χρώμα, σπάζουν και πυκνώνουν. Με ατροφία, η πλάκα των νυχιών καταστρέφεται εντελώς και το δέρμα κάτω από αυτό σκληραίνει.
 • Με φολιδωτή μυκητίαση, το δέρμα γίνεται κόκκινο και αρχίζει να φαγούρα, εμφανίζεται ξεφλούδισμα, η κατάσταση γίνεται επώδυνη φαγούρα.
 • Η δυσιδρωτική μορφή του μύκητα χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό υδαρών φυσαλίδων διαμέτρου έως 5 mm, οι οποίες σταδιακά συγχωνεύονται μεταξύ τους και σχηματίζουν έλκη.
 • Η μυκητίαση Intertrigue είναι ο πιο κοινός τύπος μύκητα που εμφανίζεται με τη μορφή ρωγμών στο δέρμα μεταξύ των δακτύλων, συχνά πιο κοντά στο μικρό δάχτυλο. Χαρακτηρίζεται από έντονο κνησμό.

Ποιες είναι οι αιτίες των μυκητιάσεων στα πόδια;

 • Πολλοί υγιείς άνθρωποι προσπαθούν να παραμείνουν σε φόρμα. Επισκέφονται κλαμπ γυμναστικής, παραλίες, πισίνες και σάουνες, όπου οι μυκητικοί οργανισμοί πολλαπλασιάζονται γρήγορα σε ένα ζεστό περιβάλλον. Οι μυκητιασικές λοιμώξεις εμφανίζονται συνήθως σε αυτούς τους δημόσιους χώρους.
 • Όταν η οικογένεια χρησιμοποιεί συνηθισμένα οικιακά παπούτσια, πετσέτες, χαλιά μπάνιου και ντους και προϊόντα υγιεινής. Ένας φορέας του μύκητα μπορεί να μολύνει μια ολόκληρη οικογένεια.
 • Η εξασθενημένη ανοσία συμβάλλει στην εξάπλωση των μυκητιάσεων των ποδιών στους ηλικιωμένους. Οι στατιστικές αναφέρουν ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να μολυνθούν με μύκητα.
 • Η αδιάκριτη χρήση ναρκωτικών (γλυκοκορτικοστεροειδή, ανοσοκατασταλτικά, αντιβιοτικά, κυτταροστατικά) είναι επίσης η αιτία του κινδύνου εμφάνισης μυκητικών λοιμώξεων στα πόδια.
 • Μια μυκητιακή λοίμωξη των ποδιών είναι δυνατή λόγω επαγγελματικών παραγόντων. Η μόλυνση είναι πιο πιθανό να επηρεάσει ανθρακωρύχους, μεταλλουργικούς εργαζόμενους, στρατιωτικό προσωπικό και προσωπικό που χειρίζεται μπανιέρες, σάουνες και αθλητικές εγκαταστάσεις.
 • Ο τρόπος ζωής του ανθρώπου και η παρουσία χρόνιων παθήσεων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, οι αγγειακές και σωματικές ασθένειες, οι ενδοκρινικές διαταραχές (ιδιαίτερα η υπερβολική εφίδρωση), η οστεοαρθρίτιδα, η παχυσαρκία.
 • Περικοπές και μικροκράματα στο δέρμα, τα καλαμπόκια και τους κάλους στα πόδια, hallux valgus.
 • Δυσμενής οικολογική κατάσταση.

Ο μύκητας στα πόδια αναπτύσσεται συνήθως σε αρκετές περιόδους:

 • Το στάδιο επώασης εξαρτάται από την κατάσταση του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος. Όσο πιο ισχυρό είναι, τόσο αργότερα εμφανίζονται τα σημάδια της μυκητιάσεως των ποδιών.
 • Ο χρόνος μετά την περίοδο επώασης χαρακτηρίζεται από κοκκίνισμα του δέρματος, εμφάνιση κνησμού και μικροκράματα. Μερικές φορές παρατηρείται οίδημα των ποδιών. Σε αυτό το στάδιο, η ανάπτυξη της λοίμωξης μπορεί να σταματήσει με απλά, ακόμη και δημοφιλή μέσα.
 • Στο τρίτο στάδιο, η ασθένεια μετατρέπεται σε πιο επικίνδυνη μορφή: το δέρμα ξεφλουδίζει, σχηματίζονται μεγάλες βλάβες, το δέρμα αρχίζει σταδιακά να ξεφλουδίζει. Οι ρωγμές βαθαίνουν και προκαλούν αισθητό πόνο. Οι πλάκες νυχιών παραμορφώνονται. Από εδώ και πέρα, η θεραπεία είναι πολύπλοκη και μακρά.
 • Η χρόνια μορφή της μυκητίασης είναι γεμάτη με συχνές υποτροπές και μπορεί να διαρκέσει για αρκετά χρόνια. Εάν ο μύκητας αρχίσει σε τέτοιο βαθμό, θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως έναν γιατρό για να αποφύγετε τις ανεπανόρθωτες συνέπειες της νόσου.

Πώς να θεραπεύσετε το πόδι του αθλητή στο σπίτι

Μόνο μετά τη διεξαγωγή εξειδικευμένων διαγνωστικών (ξύσιμο, εξέταση κορμών, μικροσκοπία) μπορεί ένας ειδικός να συνταγογραφήσει αποτελεσματικά μέσα για την καταπολέμηση των μυκήτων στα πόδια. Εκτός από τη φαρμακευτική θεραπεία κατά του μύκητα, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν λαϊκές θεραπείες.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να απαλλαγείτε από τον μύκητα στα πόδια σας στο σπίτι. Το πλεονέκτημά τους είναι μια προσιτή τιμή και ένα ελάχιστο αντενδείξεων. Αλλά ακόμη και αβλαβείς λαϊκές θεραπείες, σε συνεννόηση με τον γιατρό, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με απαραίτητα φάρμακα.

Τα πιο αποτελεσματικά αντιμυκητιακά φάρμακα

Υπάρχουν διάφορες μορφές δοσολογίας για τον μύκητα με τη μορφή δισκίων, υπόθετων, κρεμών, αλοιφών και εναιωρημάτων, σπρέι και λοσιόν με μυκητοκτόνες ιδιότητες που εμποδίζουν την ανάπτυξη βακτηρίων. Με αυτά τα μέσα, ο μύκητας μπορεί να αφαιρεθεί γρήγορα από το προσβεβλημένο δέρμα εάν η ασθένεια βρίσκεται στα αρχικά στάδια.

Συνήθως, στη σύνθετη θεραπεία της μυκητιάσεως των ποδιών, χρησιμοποιούνται τα ακόλουθα κεφάλαια:

 • Δισκία κατά του μύκητα στα πόδια.
 • Αντιμυκητιακή αλοιφή που χρησιμοποιείται σε επώδυνες κηλίδες δύο φορές την ημέρα.

Εκτός από τη φαρμακευτική θεραπεία, υπάρχει μια καινοτόμος μέθοδος αντιμετώπισης του μύκητα - μια μέθοδος υλικού που εξαλείφει γρήγορα τα συμπτώματα της μυκητίασης σε επώδυνες κηλίδες, αλλά δεν εγγυάται ότι δεν θα εμφανιστούν υποτροπές.

Λαϊκές συνταγές

Εκτός από την κύρια θεραπεία, χρησιμοποιείται η θεραπεία του ποδιού του αθλητή με λαϊκές θεραπείες. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι αντιμετώπισης ενός τέτοιου προβλήματος στο σπίτι: αυτά είναι όλα τα είδη λουτρών, κομπρέσες και μάσκες κατά των μυκήτων, με βάση τις φυσικές ουσίες.

Μεταξύ αυτών, τα πιο αποτελεσματικά για τη θεραπεία των μυκητών είναι τα ακόλουθα:

 • Ένα διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου. Συνιστάται ο ατμός των ποδιών σε ένα ζεστό μπάνιο πριν πάτε για ύπνο και στη συνέχεια τυλίξτε τους με γάζα εμποτισμένη σε ένα τέτοιο διάλυμα και αφήστε τα όλη τη νύχτα.
 • Λουτρά με περιεκτικότητα σε θαλασσινό αλάτι 1, 5 κουταλιές της σούπας. μεγάλο. ανά λίτρο νερού.
 • Θειικός χαλκός. Με αυτό, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον μύκητα στα πόδια ως εξής: τηγανίστε 1 κουταλάκι του γλυκού. αυτής της ουσίας σε ένα τηγάνι μέχρι το λευκό, στη συνέχεια ανακατέψτε με την ίδια ποσότητα κίτρινου θείου και λίπους χήνας. Ανακατέψτε καλά τα συστατικά και απλώστε την προκύπτουσα αλοιφή στα πόδια σε ένα λεπτό στρώμα σε ζεστή μορφή. Ξεπλύνετε μετά από 40 λεπτά.
 • Η εφαρμογή ξιδιού για την απομάκρυνση του μύκητα είναι ο γρηγορότερος τρόπος για να απαλλαγείτε από το πρόβλημα. Μεταξύ των ποικιλιών του (μήλο, κρασί), το πιο αποτελεσματικό είναι το απλό ξύδι 9%, αραιωμένο με νερό σε αναλογία 1 έως 8 και χρησιμοποιείται ως ελαφρώς ζεστό λουτρό 4-5 φορές την ημέρα για 2-3 ημέρες.
 • Θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του μύκητα στα πόδια σας και του πολτού σόδας. Εφαρμόζεται στις πληγείσες περιοχές των ποδιών και διατηρείται για 20 λεπτά και μετά ξεπλένεται. Μπορείτε επίσης να αναμίξετε μαγειρική σόδα και αλάτι και να τα εφαρμόσετε στα πόδια σας με παρόμοιο τρόπο.
 • Μια συμπίεση ποδιών με διάλυμα υπεροξειδίου θα βοηθήσει στη θεραπεία του μύκητα. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει πρώτα να ψεκάσετε τα πόδια σας σε ένα λουτρό με ζεστό νερό. Στη συνέχεια ετοιμάστε ένα διάλυμα 1 λίτρου νερού με 1 κουταλάκι του γλυκού. Σόδα και 2 κουταλιές της σούπας. μεγάλο. Υπεροξείδιο, εμποτίστε τη γάζα και τυλίξτε τα πόδια μαζί της. Μουλιάστε για μια ώρα και μετά ξεπλύνετε.
 • Οι συνταγές κρεμμυδιών θα βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος. Τρίψτε 2 μεγάλα κρεμμύδια σε χοντρό τρίφτη, πιέστε το χυμό από τον πολτό που προκύπτει και απλώστε στα πόδια. Περιμένετε να απορροφηθεί, φορέστε κάλτσες και αφήστε την να καθίσει όλη τη νύχτα. Ξεπλύνετε τα πόδια σας το πρωί. Δρα επίσης στο μανιτάρι και στο χυμό σκόρδου.
 • Χρησιμοποιήστε αποτελεσματικά celandine από μανιτάρια. Ο χυμός του (5 σταγόνες) αναμιγνύεται με μισό κουταλάκι του γλυκού βάμμα καλέντουλας αλκοόλης και 5 σταγόνες χυμού ρίγανης, καθώς και ένα κουταλάκι του γλυκού νερό. Το προκύπτον μείγμα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των προσβεβλημένων περιοχών των ποδιών χωρίς ξέπλυμα.

Κανόνες φροντίδας και υγιεινής

Η χρήση φαρμακευτικών συμπιεστών και ποδιών για μανιτάρια στο σπίτι μαζί με συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορεί να τα αφαιρέσει αρκετά γρήγορα. Επιπλέον, τα πόδια πρέπει να φροντίζονται ιδιαίτερα για τη διατήρηση της κατάστασης του δέρματος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και για την προώθηση της αναγέννησης.

Γάντια μίας χρήσης για την προστασία των χεριών κατά τη θεραπεία ποδιών από μυκητιασικές λοιμώξεις

Πριν από τη θεραπεία των προσβεβλημένων περιοχών των ποδιών και των νυχιών με μυκητιασική λοίμωξη, φορέστε γάντια μιας χρήσης στα χέρια σας.

Τα παπούτσια πρέπει να αντιμετωπίζονται με ειδικούς παράγοντες (το ξύδι και η σκόνη μουστάρδας είναι επίσης κατάλληλα). Εάν είναι δυνατόν, πρέπει να αντικατασταθεί με προϊόντα κατασκευασμένα από φυσικά υλικά. Μετά από κάθε φθορά τα παπούτσια πρέπει να αφαιρεθούν για εξαερισμό στο μπαλκόνι. Εάν βραχεί, στεγνώστε το εντελώς και αλλάζετε πιο συχνά τους πάτους.

Κατά την περίοδο της μυκητιακής νόσου, για να μην μολυνθούν άλλα μέλη της οικογένειας με τον μύκητα, μην επισκεφτείτε την πισίνα, τις σάουνες, τις παραλίες, μην χρησιμοποιήσετε παπούτσια, παντόφλες ή πετσέτες κάποιου άλλου. Μετά την ανάρρωση, συνιστάται να ξεφορτωθείτε τις παλιές κάλτσες, να αντικαταστήσετε τους πάτους στα παπούτσια και να τους επεξεργαστείτε με ξύδι. Αυτό ισχύει και για τα χαλιά από καουτσούκ στο μπάνιο. Αυτό γίνεται για να σκοτώσει τα μυκητιακά σπόρια που μπορούν να προκαλέσουν υποτροπή ή να μολύνουν τα πόδια άλλων ανθρώπων.

Πρόληψη υποτροπής και επανεμφάνισης

Προκειμένου να αποφευχθεί η εκ νέου μόλυνση των ποδιών με μυκητιασική λοίμωξη και η μόνιμη εξάλειψή της, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην υγιεινή των ποδιών. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να θυμάστε μερικούς απλούς κανόνες:

 • φοράτε μόνο τα δικά σας παπούτσια και ρούχα.
 • Επιλέξτε παπούτσια από φυσικά υλικά.
 • Μην αφήνετε τα πόδια σας να απορροφούν τα παπούτσια.
 • Πλύνετε τα πόδια σας τακτικά, κατά προτίμηση το πρωί, πριν από το κρεβάτι και αφού βγείτε από το δρόμο.
 • Παρακολουθήστε τα παπούτσια: στεγνώστε τα μέσα και τα επεξεργαστείτε τακτικά με ειδικά αποσμητικά.
 • Διατηρήστε την ασυλία.

Τα πόδια απαιτούν τακτική φροντίδα και προσοχή. Οποιαδήποτε δυσφορία στα πόδια και εξωτερικές αλλαγές στην περιοχή τους πρέπει να είναι λόγος να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.