Μύκητας μεταξύ των ποδιών, πώς συμβαίνει και γιατί

Μύκητας μεταξύ των ποδιών

Οι άνθρωποι συχνά παραπονούνται για δυσφορία στα πόδια τους, φαγούρα και κάψιμο. Αυτό δείχνει ότι έχει εμφανιστεί μυκητίαση ή μύκητας στα δάχτυλα των ποδιών. Αυτή η ασθένεια είναι συχνή και, κατά μέσο όρο, περίπου είκοσι τοις εκατό των ανθρώπων πάσχουν από μύκητα.

Η μυκητίαση εμφανίζεται στο δέρμα λόγω ακατάλληλης υγιεινής και φροντίδας ποδιών ή συχνής φθοράς δυσάρεστων παπουτσιών. Εάν δεν το παρατηρήσετε εγκαίρως και δεν ξεκινήσετε επειγόντως τη θεραπεία για τον μύκητα, τότε θα είστε σε θέση να συνειδητοποιήσετε τη χρόνια φύση της νόσου.

Αιτίες του μύκητα μεταξύ των ποδιών

Τα άτομα με εξασθενημένη ανοσία, ανεπάρκεια βιταμινών και μεταβολικές διαταραχές διατρέχουν τον κίνδυνο να αναπτύξουν παρόμοια ασθένεια. Και ο μύκητας μεταξύ των ποδιών προκαλείται επίσης από μικρές γρατσουνιές και ενεργό εφίδρωση των ποδιών. Σε τελική ανάλυση, τα παθογόνα της νόσου πολλαπλασιάζονται ενεργά σε θερμές συνθήκες με υψηλή υγρασία.

Ο πολυφυλετικός μύκητας στα πόδια μπορεί να παραληφθεί στην πισίνα, τη σάουνα, το μπάνιο ή το ντους (π. χ. στο γυμναστήριο, σε ξενοδοχείο ή σε πάρτι). Το να φοράτε σφιχτά παπούτσια από κακά υλικά επηρεάζει την ανάπτυξη μυκητιάσεων στα πόδια. Τα σφιχτά παπούτσια αντενδείκνυται όταν ο καιρός είναι ζεστός, ειδικά για άτομα με προβλήματα στα πόδια.

Μπορείτε ακόμη και να μολυνθείτε με διαγεννητική μυκητίαση μόνο από τα παπούτσια ενός άρρωστου ατόμου. Κάθε μύκητας εκδηλώνεται ξεχωριστά, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του οργανισμού. Ωστόσο, υπάρχουν σημεία με τα οποία δεν είναι τόσο δύσκολο να εντοπιστεί μύκητας στα πόδια μεταξύ των δακτύλων.

Σημάδια μύκητα στα πόδια

  • Άβολα και επίπονα αισθήματα, θέλω να συνεχίσω να ξύγω τα πόδια μου.
  • Ξεφλούδισμα του δέρματος στα πόδια ή μεταξύ των δακτύλων με πρασινωπό ή λευκό χρώμα.
  • Ευερεθιστός κνησμός, κάψιμο, σοβαρό μυρμήγκιασμα των ποδιών.
  • Άφθονη εφίδρωση των ποδιών, δυσάρεστη μυρωδιά.
  • Η παρουσία μικρών γρατσουνιών και μικροτραυμάτων στο δέρμα.
  • Το δέρμα στα πόδια γίνεται παχύτερο, τραχύ και απρόσεκτο.
  • Το δέρμα μεταξύ των ποδιών σας μπορεί να ξεφλουδίσει και να ξεφλουδίσει.
  • Τα νύχια χάνουν την ομοιόμορφη δομή τους, εμφανίζονται κηλίδες πάνω τους.

Η μυκητιακή διαδικασία αναπτύσσεται γρήγορα στο πόδι και μπορεί να μην ανταποκρίνεται στη θεραπεία. Ταυτόχρονα, δεν εκδηλώνεται με κανέναν τρόπο και βρίσκεται στο στάδιο «ύπνου». Ακόμη και με συνεχή θεραπεία του μύκητα, η ύφεση μπορεί να ξεκινήσει ξαφνικά. Ως εκ τούτου, πρέπει να παρακολουθείτε πόσο άνετα είναι τα πόδια σας στα παπούτσια και εάν η κάλτσα πιέζει στα δάχτυλα των ποδιών σας. Με την πάροδο του χρόνου, τα συμπτώματα του μύκητα μπορεί να αυξηθούν και η κατάσταση του δέρματος μπορεί να επιδεινωθεί. Θα αρχίσει να τραχεί, να στεγνώσει και να καυλιάσει, η ασθένεια θα προχωρήσει γρήγορα.

Αργότερα, η εμφάνιση του μύκητα του δέρματος μεταξύ των δακτύλων στα νύχια γίνεται αισθητή. Πώς συμβαίνει αυτό; Το νύχι πυκνώνει, αλλάζει χρώμα, ξεφλουδίζει και καταρρέει. Πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εγκαίρως. Η θεραπεία του διαγεννητικού μύκητα ξεκινά μετά από μια οξεία περίοδο ασθένειας.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μέθοδοι και επιλογές για τη θεραπεία του μύκητα μεταξύ των ποδιών. Εκτός από τα φάρμακα, χρησιμοποιήστε αλοιφές και συνταγές παραδοσιακής ιατρικής.

Σημάδια μυκητιασικής ανάπτυξης μεταξύ των ποδιών

Σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο. Ο γιατρός θα εξηγήσει πώς να θεραπεύσει τον μύκητα μεταξύ των δακτύλων, να ξύσει από το δάχτυλο εάν είναι απαραίτητο και να το αναλύσει με μικροσκόπιο. Μπορεί να συνταγογραφήσει θεραπεία για τον μύκητα με φάρμακα.

Μια τέτοια θεραπεία μπορεί να είναι συστηματική. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για άτομα με αδύναμο ήπαρ ή με ορισμένα προβλήματα. Αντενδείκνυται σε μικρά παιδιά, ηλικιωμένους, μητέρες με μωρά και έγκυες γυναίκες. Ποια φάρμακα χρησιμοποιούνται σε αυτήν την περίπτωση;

Ο γιατρός συνταγογραφεί αντιμυκητιασικά φάρμακα. Τα πλεονεκτήματα της θεραπείας είναι ότι ακολουθούνται σωστά οι συστάσεις του γιατρού και ακολουθούνται οι οδηγίες.

Εάν υπάρχει μύκητας μεταξύ των ποδιών, η θεραπεία δεν μπορεί να αναβληθεί καθώς μπορεί να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα.

Είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί ο μύκητας μεταξύ των δακτύλων με εναλλακτικές μεθόδους, αλλά μετά το ραντεβού του γιατρού. Δεν περιλαμβάνονται περιπτώσεις αλλεργιών σε διάφορες ουσίες, αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Για την καταπολέμηση του μύκητα στα πόδια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λαϊκές συνταγές με διαφορετικά συστατικά.

Η πρώτη επιλογή είναι η θεραπεία με αλάτι και σόδα. Αυτές οι ουσίες μπορούν να βρεθούν σε κάθε νοικοκυριό και δεν είναι δύσκολο να τις αποκτήσετε. Πώς μπορώ να προετοιμάσω τη λύση; Διαλύστε μια κουταλιά της σούπας αλάτι και σόδα σε ένα δοχείο ζεστού νερού και τοποθετήστε τα πόδια σας εκεί για 3 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλύνετε τα πόδια σας με καθαρό νερό, βάλτε κάλτσες βυθισμένες σε ξύδι κρασιού και κοιμάστε όλη τη νύχτα. Σύντομα, η καταπολέμηση των μυκήτων θα βελτιωθεί αισθητά.

Μια συνταγή μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση του μύκητα: προσθέστε μια κουταλιά της σούπας αμμωνία σε ένα ποτήρι νερό. Πριν πάτε για ύπνο, κάντε μια συμπίεση του διαλύματος που προκύπτει, τυλίξτε το γύρω από το πόδι, βάλτε μια πλαστική σακούλα και κάλτσα πάνω του. Σε αυτήν τη λύση, υγράνετε ένα κομμάτι μαλακό πανί και τυλίξτε ένα πόδι με ένα μανιτάρι σε αυτό. Επαναλάβετε όχι περισσότερο από δέκα φορές.

Επεξεργασία πίσσας.Βυθίστε τα πόδια σας με σαπουνόνερο και χρησιμοποιήστε ένα κομμάτι ελαφρόπετρας για να αφαιρέσετε το ξεφλουδισμένο δέρμα. Σκουπίστε με μια πετσέτα, επίστρωση πίσσας στο πόδι: δέρμα, νύχια, διαγεννητικές περιοχές, τραύματαΜην ξεπλένετε την πίσσα για μιάμιση ώρα και μην πλένετε τα πόδια σας για μερικές ημέρες. Επαναλάβετε πέντε φορές.

Κόψτε μερικά αποφλοιωμένα σκελίδες σκόρδου σε μεγάλα κομμάτια και βυθίστε τα σε αλάτι. Τρίψτε αυτό το σημείο με το μανιτάρι, αλλά απαλά και όχι ζήλιαΜπορείτε να κόψετε το σκόρδο, να το ανακατέψετε με αλάτι και να το εφαρμόσετε στην πληγείσα περιοχή.

Μια άλλη δημοφιλής συνταγή για τη θεραπεία. Το Schöllöl από ένα φαρμακείο είναι κατάλληλο ως φάρμακο για τη θεραπεία των διαγεννητικών μυκήτων. Δύο φορές την ημέρα, ατμόστε τα πόδια σας σε ζεστό νερό αναμεμιγμένο με σόδα, και στη συνέχεια λιπάνετε τα δάχτυλά σας με λάδι και μαζί με τα νύχια σαςΕπαναλάβετε για ένα μήνα.

Θεραπεία της διαγεννητικής μυκητίασης

διεγνητική θεραπεία μυκήτων

Η σόδα, το χαμομήλι, μια συμπίεση που παρασκευάζεται από ένα μείγμα τσουκνίδας και ποδιών, λουτρά ποδιών σε θαλασσινό νερό, σκόνη ταλκ (μειώνει την εφίδρωση) είναι ιδανικές και αποδεκτές μέθοδοι αντιμετώπισης της μυκητίασης στα πόδια.

Όταν έχει σημειωθεί πρόοδος στη θεραπεία του μύκητα και τα συμπτώματα δεν ενοχλούν πλέον, ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε έναν νέο γύρο θεραπείας - για να σταθεροποιήσετε το αποτέλεσμα. Η θεραπεία δίνει θετικά αποτελέσματα εάν αφαιρείτε συνεχώς το μπαγιάτικο δέρμα στο πόδι.

Εδώ κρύβονται τα μυκητιακά σπόρια, προκαλώντας νέες μολύνσεις και αυξάνοντας το χρόνο που απαιτείται για τη θεραπεία. Για να το κάνετε σωστά, πρέπει να μουλιάσετε το δέρμα των ποδιών και τρίψτε απαλά τις περιοχές με νεκρό δέρμα με μια βούρτσα για να βοηθήσετε στην απολέπιση.

Πλύνετε καλά τη βούρτσα όταν τελειώσετε. Εάν δεν κάνετε τίποτα με τον μύκητα που υπάρχει, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εξαπλωθεί στα νύχια. Αυτό είναι γεμάτο με αυξήσεις που αλλάζουν χρώμα και παχιά εμφανίζονται στα νύχια. Ο μύκητας μεταξύ των ποδιών ξεφλουδίζει από το δέρμα, εμφανίζονται ρωγμές, προκαλώντας αγωνία.

Εάν αντιμετωπίζετε σωστά τον μύκητα, το αποτέλεσμα δεν θα είναι πολύ καιρό. Για υγιές δέρμα στα πόδια, μην ξεχνάτε τη δράση πρόληψης αυτής της ασθένειας. Είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με απλά αλλά αποδεδειγμένα μέτρα παρά να μάθετε πώς να θεραπεύετε τον μύκητα.

Πρόληψη του μύκητα μεταξύ των δακτύλων σας

Η πρόληψη θα συνίσταται στη διατήρηση καλής ποιότητας υγείας - τήρηση υγιεινής διατροφής, τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και κατανάλωση βιταμινών.

Αξίζει να ελέγξετε τους συγγενείς για την παρουσία του μύκητα. Οι οικογενειακές λοιμώξεις είναι συχνές σε εκείνους που έχουν μολυνθεί. Φροντίστε τα παπούτσια σας - θεραπεύστε τα με αντιμυκητιακό σπρέι.

Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε παπούτσια κάποιου άλλου. Προσπαθήστε να μην χρησιμοποιείτε καθόλου παπούτσια και πετσέτες άλλων ανθρώπων - αυτή είναι η βασική υγιεινή που μπορεί να αποτρέψει προβλήματα και συνέπειες.

Εκτός από την απαγόρευση της χρήσης προϊόντων περιποίησης άλλων ατόμων, δεν πρέπει να δίνετε σε κανέναν τις πετσέτες, τα αρχεία νυχιών, το ψαλίδι νυχιών και τις βούρτσες ποδιών.

Όταν επισκέπτεστε την πισίνα ή τη σάουνα, πάρτε μια αλλαγή παπουτσιών μαζί σας ή αγοράστε παπούτσια μιας χρήσης, καθώς εδώ μπορείτε να πάρετε τον μύκητα. Και μετά το νερό, σκουπίστε τα πόδια σας μεταξύ των ποδιών σας και μην βιαστείτε να φορέσετε τα παπούτσια σας - περιμένετε να στεγνώσουν εντελώς.

Αλλάζετε τις κάλτσες σας (συμπεριλαμβανομένων καλτσών, καλσόν κ. λπ. ) κάθε μέρα, ώστε να είναι φτιαγμένες από φυσικά υλικά.

Φορέστε ανοιχτά παπούτσια σε ζεστό καιρό για να βοηθήσετε στον αερισμό του δέρματος στα πόδια σας. Μπορείτε να αποτρέψετε τον μύκητα μεταξύ των ποδιών σας χρησιμοποιώντας μια αντιμυκητιακή αλοιφή. Τα πόδια πρέπει να είναι καθαρά και στεγνά κατά τη χρήση.

Ένα πεντικιούρ πρέπει να γίνεται κάθε δύο μήνες, το οποίο περιλαμβάνει την πλήρη απομάκρυνση τυχόν νεκρού δέρματος που μπορεί να περιέχει μύκητα. Αυτό γίνεται καλύτερα στα κομμωτήρια με καλή απολύμανση του εξοπλισμού. Αυτό θα βοηθήσει στην αποκατάσταση του θεραπευμένου μύκητα.

Το μανιτάρι δεν ανέχεται παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες, ούτε καν βράσιμο πέντε λεπτών. Επίσης, δεν ανέχεται χημικά με χλώριο - αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την επεξεργασία κλινοσκεπασμάτων και προϊόντων προσωπικής φροντίδας.