Λαϊκές θεραπείες για το μύκητα των νυχιών: μια κριτική για τις καλύτερες θεραπείες, συνταγές

Αιτίες και θεραπεία του μύκητα των νυχιών

Σίγουρα πολλοί έχουν ακούσει τουλάχιστον μία λαϊκή θεραπεία για τον μύκητα των νυχιών. Στην πραγματικότητα υπάρχουν δεκάδες από αυτούς. Και πώς μπορείτε να επιλέξετε από μια τέτοια ποικιλία, η οποία σίγουρα θα βοηθήσει; Η θεραπεία της ονυχομυκητίασης (αυτό ονομάζεται ήττα της πλάκας των νυχιών με μύκητα) στα πόδια μπορεί να διαρκέσει από αρκετούς μήνες έως ένα χρόνο. Επομένως, η επιλογή των μέσων πρέπει να προσεγγιστεί με κάθε σοβαρότητα. Για να σας διευκολύνουμε, σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε την αξιολόγηση των φαρμάκων μυκήτων των νυχιών για οικιακή χρήση.

Τι είναι ο μύκητας των νυχιών

Όπως υποδηλώνει το όνομα, οι μύκητες, δηλαδή το γένος Trichophyton, είναι ο αιτιολογικός παράγοντας της νόσου. Στην πλάκα των νυχιών, τα σπόρια εξαπλώνονται πιο βαθιά και καταστρέφουν τη δομή τους. Εξωτερικά, αυτό εκφράζεται σε μια αλλαγή στη δομή και το χρώμα του νυχιού. Γίνεται κίτρινο ή καφέ. Εάν τρέχετε το δάχτυλό σας πάνω από την επιφάνεια, μπορείτε να αισθανθείτε ότι έχει γίνει άνιση και ότι έχουν εμφανιστεί εξογκώματα και αυλακώσεις. Όταν ξεκινά η ασθένεια, οι πλάκες των νυχιών καταρρέουν, σπάνε ή εξαφανίζονται εντελώς. Και η ασθένεια μπορεί επίσης να εξαπλωθεί στο δέρμα των δακτύλων και των ποδιών. Σε αυτήν την περίπτωση, η θεραπεία με λαϊκές θεραπείες για τον μύκητα των νυχιών θα είναι αναποτελεσματική. Πρέπει να συνδέσετε αντιμυκητιασικά φάρμακα.

Στάδια ανάπτυξης μυκήτων

Οι ειδικοί κάνουν διάκριση μεταξύ διαφορετικών σταδίων της νόσου:

 1. Στο πρώτο στάδιο, είναι σχεδόν αδύνατο να προσδιοριστεί η ονυχομυκητίαση στο σπίτι. Τα συμπτώματα εκφράζονται μόνο σε μικρές αλλαγές στην πλάκα των νυχιών (κηλίδες, ρωγμές).
 2. Στο δεύτερο στάδιο, τα συμπτώματα είναι καλά. Μπορεί να γίνει αισθητή παραμόρφωση του νυχιού. Το χρώμα του γίνεται κίτρινο ή γκρι και εμφανίζεται μια δυσάρεστη μυρωδιά. Σε αυτό το σημείο, είναι ακόμα δυνατό να απαλλαγείτε από τον μύκητα των νυχιών με τις θεραπείες στο σπίτι.
 3. Το τρίτο στάδιο θεωρείται προχωρημένη μορφή της νόσου. Το νύχι καταρρέει, σπάει και μπορεί να βγει.
Στάδια και στάδια ανάπτυξης του μύκητα στα νύχια

Πώς να αναγνωρίσετε μια ασθένεια σε πρώιμο στάδιο

Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, οι θεραπείες στο σπίτι μπορεί να είναι δύσκολο να θεραπευτούν. Για να μην περιμένετε εμφανή σημάδια βλάβης στα νύχια, πρέπει να γνωρίζετε τα συμπτώματα μιας αρχικής ασθένειας:

 • Ξεφλούδισμα του δέρματος γύρω από τα νύχια και τα δάχτυλα, καθώς και φαγούρα σε αυτές τις περιοχές.
 • η εμφάνιση δυσάρεστης οσμής στα πόδια.
 • οδυνηρές αισθήσεις όταν περπατάτε.
 • κοκκίνισμα της επιφάνειας κοντά στο νύχι;
 • εστίες θολών και μαύρων κύκλων.
 • ξεφλουδισμένες πλάκες.

Εάν παρατηρήσετε εγκαίρως αυτούς τους σκληροπυρηνικούς μύκητες των νυχιών, οι λαϊκές θεραπείες θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε γρήγορα την ασθένεια. Γι 'αυτό προσπαθήστε να εξετάζετε τα δάχτυλα των ποδιών σας πιο συχνά.

Πώς εμφανίζεται μια ύπουλη ασθένεια στα νύχια

Όταν αντιμετωπίζετε ονυχομυκητίαση, μην ανησυχείτε και κατηγορείτε τον εαυτό σας ότι είναι απρόσεκτοι για την υγεία σας. Αυτή η ασθένεια είναι πολύ συχνή. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από αυτόν. Οποιοσδήποτε μπορεί να πάθει ονυχομυκητίαση, κανείς δεν έχει ανοσία σε αυτήν. Φυσικά, υπάρχουν παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της νόσου. Υπάρχουν πολλές αιτίες μύκητα των νυχιών:

 • αυξημένη εφίδρωση των ποδιών.
 • σφιχτά ή κατώτερα παπούτσια.
 • μηχανική ζημιά;
 • ανεπαρκής φροντίδα ποδιών.
 • εσωτερικά νύχια;
 • κακή προσωπική υγιεινή
 • μη αποστειρωμένα εργαλεία περιποίησης νυχιών.
 • λήψη αντιβιοτικών;
 • εξασθενημένη ανοσία.
πώς να αναγνωρίσετε τον μύκητα των νυχιών στα συμπτώματα

Ο κίνδυνος της ονυχομυκητίασης αυξάνεται όταν επισκέπτεστε δημόσιους χώρους:

 • ατμόλουτρο;
 • πισίνα;
 • ομαδικά γυμναστήρια;
 • αποδυτήρια;
 • δημόσιες παραλίες;
 • σπα.

Ένα υγιές ανθρώπινο σώμα μπορεί εύκολα να αντιμετωπίσει μια μυκητιακή προσβολή. Εάν έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, πληγές ή τραύματα στα πόδια σας, συνιστάται να μην επισκεφτείτε αυτά τα μέρη. Αλλά ακόμη και αν δεν πάτε σε τέτοιες εγκαταστάσεις, υπάρχει ακόμα κίνδυνος να μολυνθεί ο μύκητας. Οι διαφορές μπορούν να διευθύνονται από συγγενείς σχετικά με κοινά είδη οικιακής χρήσης: πετσέτες, αξεσουάρ μανικιούρ, πετσέτες, παντόφλεςΚατά κανόνα, αυτά τα στοιχεία είναι ατομικά για πολλούς. Εάν όχι, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι κάθε μέλος της οικογένειας έχει το δικό του σύνολο τέτοιων ειδών οικιακής χρήσης. Ειδικά εάν ένα από τα μέλη του νοικοκυριού έχει μύκητα στα πόδια ή στα χέρια τους.

Γενικοί κανόνες για τη θεραπεία μανιταριών στο σπίτι

Η επιλογή αποτελεσματικών θεραπειών στο σπίτι για την καταπολέμηση του μύκητα των νυχιών απαιτεί υπομονή. Οι διαδικασίες πρέπει να εκτελούνται τακτικά με διάλειμμα ανά ημέρα ή καθημερινά, και σε ορισμένες περιπτώσεις αρκετές φορές την ημέρα. Η διάρκεια του μαθήματος κυμαίνεται από αρκετούς μήνες έως ένα χρόνο.

Στάδια θεραπείας μυκήτων των νυχιών

Η θεραπεία μυκήτων των νυχιών περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:

 1. Υγρή τραχιά περιοχή καλά με αντιμικροβιακούς παράγοντες. Τα ζεστά λουτρά διαρκούν τουλάχιστον δεκαπέντε λεπτά.
 2. Κόψτε και αρχειοθετήστε τις μολυσμένες περιοχές των νυχιών. Καθαρίστε τον κατεστραμμένο ιστό κάτω από την κομμένη πλάκα νυχιών.
 3. Στη συνέχεια, η πληγείσα περιοχή πρέπει να αντιμετωπίζεται με το επιλεγμένο φάρμακο. Μπορείτε να συνδυάσετε τη χρήση λαϊκών και φαρμακευτικών πόρων. Μπορείτε να ψεκάσετε τα πόδια σας με ζωμό από βότανα ή να προσθέσετε σόδα, αλάτι ή υπεροξείδιο του υδρογόνου στο νερό. Και μπορείτε να θεραπεύσετε τα νύχια σας με αντιμυκητιακή αλοιφή.
 4. Η καλή υγιεινή είναι βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματική θεραπεία της ονυχομυκητίασης. Χρησιμοποιήστε αρχεία νυχιών μίας χρήσης και αλκοόλ σε είδη μανικιούρ. Αλλάζετε συχνά τις κάλτσες σας και είναι καλύτερα να αγοράζετε παντόφλες ανοιχτού τύπου.

Πώς να θεραπεύσετε τα νύχια με σαπούνι πλυντηρίου

Το σαπούνι μυκήτων των νυχιών χρησιμοποιείται ως ξεχωριστό προϊόν και μαζί με άλλα παρασκευάσματα. Η αποτελεσματικότητα του προϊόντος σχετίζεται με υψηλή συγκέντρωση αλκαλίων, η οποία δημιουργεί ακατάλληλο περιβάλλον για μύκητες. Το σαπούνι με βαθμό 72% είναι κατάλληλο για τη θεραπεία μανιταριών. Δείτε τις αποδεδειγμένες συνταγές:

 1. Τρίψτε τα νύχια σας με σαπούνι για τουλάχιστον 15 λεπτά το βράδυ. Αφαιρέστε τις πληγείσες περιοχές κόβοντας και κόψτε τις με ψαλίδι. Το πρωί πλύνετε τα πόδια σας κάτω από τη βρύση, στεγνώστε τα και λαδώστε τα νύχια σας με πίσσα. Επαναλάβετε τη διαδικασία κάθε 2 ημέρες για 2 εβδομάδες.
 2. Προετοιμάστε ένα διάλυμα ζεστού νερού, τριμμένο σαπούνι και μαγειρική σόδα. Βράστε τα πόδια σας σε λουτρό με το έτοιμο προϊόν για 15-20 λεπτά. Συντομεύστε και αρχειοθετήστε τις περιοχές.
 3. Για αυτήν τη συνταγή, πρέπει να προετοιμάσετε ένα αφέψημα φλοιού ασβεστίου: ρίξτε 100 γραμμάρια ψιλοκομμένου φλοιού σε 0, 5 λίτρα βραστό νερό και σιγοβράστε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά. Ατμός σε λουτρό έγχυσης ποδιών για 20 λεπτά. Στη συνέχεια, στεγνώστε τα πόδια σας και λιπάνετε τα νύχια σας με ένα μείγμα απορρυπαντικού και μαγειρικής σόδας. Για να προετοιμάσετε το μείγμα, πρέπει να τρίψετε μια κουταλιά της σούπας σαπούνι, προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού σόδα ψησίματος, ρίξτε λίγο ζεστό νερό και ανακατέψτε καλά.
Μπάνια με σαπούνι πλυντηρίου για τη θεραπεία του μύκητα των νυχιών

Η χρήση οξικού οξέος κατά των μυκήτων

Για να αφαιρέσετε τον μύκητα από τα νύχια, το ξύδι πρέπει να λαμβάνεται στο 9%. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι χρήσης ξιδιού:

 1. Για ένα θεραπευτικό λουτρό, βάλτε ένα ποτήρι ξύδι σε ένα μπολ με νερό που θερμαίνεται στους 50 ° C. Μετά τον ατμό, στεγνώστε τα πόδια σας και φορέστε βαμβακερές κάλτσες.
 2. Για να βελτιώσετε την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, μπορείτε να πάρετε λοσιόν ξιδιού. Βρέξτε ένα κομμάτι μαλακό πανί με ξύδι και τοποθετήστε το στις πληγείσες περιοχές. Αφήστε για 15-20 λεπτά. Επαναλάβετε τη διαδικασία κάθε 2 ημέρες έως ότου εξαφανιστεί ο μύκητας.
 3. αλοιφή ξιδιού. Αυτή η συνταγή απαιτεί ξίδι 70%. Οξικό οξύ, γλυκερίνη, φυτικό έλαιο και φθαλικός διμεθυλεστέρας πρέπει να αναμιχθούν. Δύο μέρη ξιδιού και τα υπόλοιπα συστατικά αφαιρούνται ξεχωριστά. Ανακατέψτε τα πάντα καλά και απλώστε στην πληγείσα περιοχή για 8 ώρες, κατά προτίμηση τη νύχτα. Ξεπλύνετε καλά τα πόδια σας το πρωί.

Επεξεργασία κρεμμυδιού και σκόρδου

Τα κρεμμύδια και το σκόρδο για τους μύκητες των νυχιών θεωρούνται πολύ αποτελεσματικές θεραπείες. Είναι επίσης σε θέση να αντιμετωπίσει τη χρόνια ονυχομυκητίαση. Για τη θεραπεία, είναι καλύτερο να επιλέξετε συνταγές που χρησιμοποιούν κρεμμύδια και σκόρδο σε υγρή μορφή. Αυτό θα διευκολύνει τα αντιμυκητιασικά φάρμακα να διεισδύσουν στις κατεστραμμένες περιοχές. Υπάρχουν πολλές τέτοιες συνταγές:

 1. Τρίψτε το κρεμμύδι και πιέστε το χυμό. Πριν πάτε για ύπνο, οι πλάκες νυχιών υποβάλλονται σε επεξεργασία με χυμό κρεμμυδιού, οι κάλτσες τοποθετούνται στα πόδια. Το προϊόν δεν χρειάζεται να ξεπλυθεί.
 2. Για να προετοιμάσετε το βάμμα, ρίξτε 200 ml βότκας σε 4 κουταλιές της σούπας. Η έγχυση είναι έτοιμη μετά από 14 ημέρες. Τα πονεμένα νύχια λερώνονται πολλές φορές την ημέρα.
 3. Οι λοσιόν σκόρδου παρασκευάζονται από ψιλοκομμένο σκόρδο και μαλακό βούτυρο και καταναλώνονται με τον ίδιο τρόπο. Το μείγμα εφαρμόζεται στις πληγείσες περιοχές όλη τη νύχτα. Η συμπίεση ασφαλίζεται με έναν επίδεσμο. Κάλτσες τοποθετούνται πάνω τους για καλύτερη στερέωση.

Το μειονέκτημα αυτών των προϊόντων είναι η επίμονη οσμή, ειδικά με το σκόρδο.

Χρήση υπεροξειδίου του υδρογόνου

Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να βράσετε καλά τα πόδια σας σε νερό με μαγειρική σόδα (μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα λαμβάνεται για βραστήρα με ζεστό νερό)Η θερμοκρασία του νερού πρέπει να είναι τουλάχιστον 50 ° C. Τοποθετήστε ένα βαμβάκι που βρέχεται με υπεροξείδιο στα νύχια και τυλίξτε το με πλαστικό περιτύλιγμα. Κρατήστε την κομπρέσα για μια ώρα και μετά αφαιρέστε και ξεπλύνετε με νερό. Για να πάρετε ένα αποτέλεσμα, πρέπει να κάνετε τη διαδικασία 3-4 φορές την ημέρα.

Χρήση μαγειρικής σόδας για τη θεραπεία της ονυχομυκητίασης

Κατά τη θεραπεία του μύκητα των νυχιών, η μαγειρική σόδα δρα ως πλαστικοποιητής για την πλάκα των νυχιών. Για να διευκολυνθεί το φάρμακο να διεισδύσει στους προσβεβλημένους ιστούς, εμποτίζονται σε ζεστά λουτρά με την προσθήκη σόδας και σαπουνιού πλυντηρίου. Στη συνέχεια, τα πόδια στεγνώνουν με μια πετσέτα και αλοιφή, κρέμα ή άλλα μέσα εφαρμόζονται στα νύχια.

Αντιμετώπιση του μύκητα των νυχιών με σόδα

Το Celandine καθαρίζει τα νύχια από μύκητα

Αυτό το βότανο είναι από καιρό γνωστό για τις αντιπαρασιτικές του ιδιότητες. Ο χυμός του φυτού είναι δηλητηριώδης και έχει αντιμυκητιακή δράση. Για τη θεραπεία του μύκητα των νυχιών με celandine, χρησιμοποιήστε τις ακόλουθες συνταγές:

 1. Πιέστε το χυμό από φρέσκο χόρτο και στάγδην σε οδυνηρές περιοχές κάθε 1-2 ώρες. Τέτοια θεραπεία πρέπει να πραγματοποιείται εντός ενός μηνός ή έως ότου εξαφανιστεί ο μύκητας.
 2. Τα λουτρά είναι φτιαγμένα με μια σειρά από ξηρά βότανα. Για να γίνει αυτό, χύνονται 100 γραμμάρια βοτάνων με βραστό νερό και επιμένουν για 20 λεπτά. Ο φιλτραρισμένος ζωμός αναμιγνύεται ένα προς ένα με νερό. Κάντε μπάνιο για περίπου 20 λεπτά.
 3. Το βάμμα της σελαντίνης στο αλκοόλ αντιμετωπίζει επίσης με επιτυχία τον μύκητα των νυχιών. Το ξηρό celandine χύνεται με βότκα και χύνεται σε αυτό για 2 εβδομάδες. Οι αναλογίες λαμβάνονται ένα έως δύο. Ξεκινήστε να αντιμετωπίζετε τις πληγείσες περιοχές με 5 σταγόνες και αυξήστε σταδιακά σε 20.

Εφαρμογές λαδιού τσαγιού

Στην παραδοσιακή ιατρική, το έλαιο τσαγιού έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς κατά του μύκητα των νυχιών. Τα πόδια βράζουν στον ατμό σε ένα ζεστό λουτρό. Προσθέστε 20-25 σταγόνες λάδι στο μπολ. Πρέπει να κρατήσετε τα πόδια σας να επιπλέουν στο μπάνιο για τουλάχιστον 20 λεπτά. Η διαδικασία πραγματοποιείται μία φορά την ημέρα, η διάρκεια του μαθήματος είναι 30 ημέρες. Υπάρχει μια άλλη χρήση για το δέντρο τσαγιού. Κατ 'αρχάς, πρέπει να βράσετε τα πόδια σας με μαγειρική σόδα σε ζεστό νερό. Στεγνώστε τα πόδια σας και λιπάνετε τις πληγείσες περιοχές με λάδι δέντρου τσαγιού. Συνιστάται η χρήση του προϊόντος δύο φορές την ημέρα.

Ιώδιο

Τα επώδυνα νύχια επικαλύπτονται με ιώδιο με βαμβάκι. Οι υπόλοιπες πλάκες είναι επίσης χρήσιμες για προφυλακτικούς σκοπούς. Απλώς χρησιμοποιήστε ένα άλλο βαμβάκι για να το κάνετε αυτό. Η διαδικασία πραγματοποιείται 1-2 φορές την ημέρα.

Χρήση ιωδίου για τη θεραπεία του μύκητα των νυχιών

Βάμμα πρόπολης

Το βάμμα πρόπολης για τον μύκητα των νυχιών μπορεί να παρασκευαστεί στο σπίτι ή να αγοραστεί έτοιμο. Για αυτοπαρασκευή, πρέπει να ρίξετε πρόπολη με αλκοόλ σε αναλογία 1: 4. Αφήστε να εγχυθεί για 2 εβδομάδες. Οι συμπιέσεις γίνονται από το 20% του βάμματος. Για να το κάνετε αυτό, βρέξτε μια βαμβακερή μπάλα ή μπατονέτα με βάμμα και εφαρμόστε το στο νύχι. Η συμπίεση στερεώνεται με έναν επίδεσμο. Μετά από μια μέρα, η παλιά συμπίεση αντικαθίσταται με καινούργια.

αμμωνία

Η αμμωνία ή η αμμωνία βρίσκονται σε οποιοδήποτε κουτί φαρμάκων. Για θεραπεία, πρέπει να προσθέσετε 1 κουταλιά της σούπας αμμωνία σε 1 ποτήρι νερό. Βρέξτε ένα βαμβάκι, μπατονέτα ή ένα κομμάτι ύφασμα σε αυτό το διάλυμα. Απλώστε μια συμπίεση στα πονεμένα νύχια τη νύχτα.

Πρόληψη μυκήτων των νυχιών

Η πρόληψη μπορεί να αποτρέψει πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της ονυχομυκητίασης. Ακολουθώντας αυτές τις απλές συστάσεις θα προστατευτείτε από αυτήν την ασθένεια:

 1. Χρησιμοποιήστε προσαρμοσμένα εργαλεία μανικιούρ. Απολυμάνετε τακτικά.
 2. Μην φοράτε παπούτσια κάποιου άλλου. Μπορεί να είναι παντόφλες σε πάρτι, κοινόχρηστες πλάκες στην πισίνα ή στο μπάνιο.
 3. Όταν δοκιμάζετε νέα παπούτσια στο κατάστημα, μην τα φοράτε με γυμνά πόδια.
 4. Φορέστε παπούτσια κατασκευασμένα από φυσικά υλικά, ώστε το δέρμα σας να αναπνέει.
 5. Καταπολέμηση της υπερβολικής εφίδρωσης ποδιών με σκόνη μωρού, ειδικά προϊόντα ή φλοιό βελανιδιάς.
 6. Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, ειδικά την άνοιξη και το φθινόπωρο. Τρώτε περισσότερα λαχανικά και φρούτα, σκληραίνει.
 7. Ελέγξτε το σάκχαρο στο αίμα σας. Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να είναι η αιτία του μύκητα των νυχιών.
 8. Εκτελέστε πεντικιούρ και άλλα μέτρα υγιεινής εγκαίρως.
 9. Πλύνετε τα πόδια σας και αλλάζετε τις κάλτσες σας κάθε μέρα.
 10. Στεγνώνετε πάντα τα πόδια σας μετά το πλύσιμο.
 11. Φορέστε τα παπούτσια σας για τον καιρό. Φορέστε σανδάλια, σαγιονάρες ή παπούτσια από ελαφρύ πανί τους πιο ζεστούς μήνες.
 12. Πλύνετε το εσωτερικό των παπουτσιών σας με σαπούνι πλυντηρίου.
 13. Διατηρήστε το μπάνιο σας καθαρό. Αποτρέψτε την ανάπτυξη μούχλας εκεί.
Πρόληψη μυκήτων των νυχιών

Αυτές οι απλές συμβουλές θα σας κρατήσουν από τον μύκητα των νυχιών και οι λαϊκές θεραπείες θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από την ασθένεια στα αρχικά στάδια. Εάν η κατάσταση παραμεληθεί και οι λαϊκές θεραπείες δεν βοηθήσουν περισσότερο από ένα μήνα μετά την έναρξη της χρήσης, είναι καλύτερα να στραφείτε στην παραδοσιακή ιατρική και να δείτε έναν μυκολόγο.