Μια αποτελεσματική θεραπεία για τον μύκητα των νυχιών

τα κύρια συμπτώματα του μύκητα των νυχιών

Ο μύκητας (μυκητίαση) στα νύχια είναι μία από τις πιο συχνές ασθένειες. Πιστεύεται ότι το ένα τρίτο του πληθυσμού του πλανήτη μας συναντά τον μύκητα, και το ήμισυ των περιπτώσεων είναι μύκητας των νυχιών.

Αυτό οφείλεται κυρίως στον τρόπο ζωής μας - υψηλή πυκνότητα πληθυσμού και συχνή χρήση κλειστών παπουτσιών.

Λαϊκές θεραπείες για μύκητες των νυχιών για γρήγορη θεραπεία

Ο μύκητας μεταδίδεται από ένα άρρωστο άτομο σε ένα υγιές άτομο μέσω επαφής. Η μη τήρηση των προσωπικών μέτρων υγιεινής βοηθά συχνά την ασθένεια. Μπορείτε να το παραλάβετε μέσω κοινών ειδών οικιακής χρήσης ή σε δημόσιους χώρους (λουτρά, πισίνες, γυμναστήρια).

Οι ενήλικες και οι ηλικιωμένοι είναι πιο επιρρεπείς σε μυκητίαση στα νύχια και τα παιδιά σπάνια το παίρνουν. Συνήθως ο μύκητας εμφανίζεται στο πλαίσιο μείωσης της ανοσίας, χρόνιων παθήσεων ή σχετικών με την ηλικία μεταβολών στο pH των νυχιών και του δέρματος.

Ορισμένες ασθένειες αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης μυκήτων, π. χ. Β. Κακή ροή αίματος στα άκρα, μεταβολικές διαταραχές, σακχαρώδης διαβήτης και παχυσαρκία. Επομένως, θα πρέπει να παρακολουθείτε προσεκτικά την κατάστασή σας και να χρησιμοποιείτε αμέσως μια θεραπεία μύκητας των νυχιών. Μια φθηνή αλλά αποτελεσματική θεραπεία σίγουρα θα αντιμετωπίσει λίγη προσπάθεια στα πρώτα στάδια.

Μπορείτε να εντοπίσετε μύκητα στα νύχια σας αλλάζοντας το χρώμα ή την υφή του νυχιού. Στην αρχή ο μύκητας μεγαλώνει σαν ένα μικρό σημείο και καταλαμβάνει μια ολοένα μεγαλύτερη περιοχή. Το νύχι γίνεται πιο αποχρωματισμένο, αρχίζει να θρυμματίζεται και να ξεφλουδίζει, το παρακείμενο δέρμα ερεθίζεται.

Υπάρχουν τέσσερις τύποι παραμόρφωσης των νυχιών:

 1. Normotrophs. Κίτρινος αποχρωματισμός του άκρου των νυχιών, λεύκανση, κερατοποίηση και πάχυνση.
 2. Υπερτροφικό. Το καρφί γίνεται κίτρινο σε βρώμικο γκρι, γίνεται θαμπό και χαλαρό στις άκρες. Το καρφί μπορεί να λυγίσει σαν ράμφος και μπορεί να εμφανιστεί οριζόντια λωρίδα.
 3. Ατροφικό. Τα νύχια γίνονται κιτρινωπό-γκρι και μερικώς καταστραφούν. Το κρεβάτι μπορεί να εκτεθεί εν μέρει, το δέρμα σε αυτά τα μέρη γίνεται χαλαρό.
 4. Ονυόλυση. Το καρφί βγαίνει από το κρεβάτι, το κανονικό χρώμα μπορεί να παραμείνει κοντά στη ρίζα. Σε γενικές γραμμές, το καρφί είναι παραμορφωμένο, χρωματισμένο κίτρινο (ή χρωματισμένο γκρι).

Οι συνδυασμένες φόρμες είναι επίσης δυνατές. Τέτοιες παραμορφώσεις επίσης δεν σχετίζονται απαραίτητα με μανιτάρια. Για να είστε σίγουροι, θα πρέπει να κάνετε εξετάσεις.

Τα γενικά παράπονα είναι δυνατά ταυτόχρονα. Το γεγονός είναι ότι ο μύκητας μπορεί να απελευθερώσει τοξίνες που δηλητηριάζουν σε ολόκληρο το σώμα. Η δηλητηρίαση μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρεξης, κόπωση και άλλες δυσάρεστες συνέπειες.

Ο μύκητας είναι πολύ επίμονος. Υπάρχουν καταστάσεις όταν ένα φαινομενικά θεραπευμένο μανιτάρι μπορεί να επιστρέψει λόγω μείωσης της ανοσίας.

Οι μύκητες είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν και μπορεί να έχουν τους ακόλουθους λόγους:

 • Μη τήρηση των κανόνων υγιεινής.
 • παραβίαση του θεραπευτικού σχήματος, αδιάκριτη.
 • ακατάλληλη αυτοθεραπεία.
 • η ικανότητα ενός μύκητα να αποκτήσει αντοχή στα φάρμακα.
 • ταυτόχρονες σοβαρές ασθένειες (ηπατική νόσος, διαβήτης).

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσδιορίσετε τον ακριβή τύπο μύκητα μέσω δοκιμών και να ακολουθήσετε προσεκτικά τις οδηγίες για τη θεραπεία του. Η ακανόνιστη φαρμακευτική αγωγή ή η ατελής θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε αντοχή στα φάρμακα στον μύκητα. Σε αυτήν την περίπτωση, η καταπολέμηση του μύκητα θα είναι πολύ πιο δύσκολη.

Επί του παρόντος υπάρχουν περισσότερες από μία θεραπείες για τον μύκητα των νυχιών. Η επιλογή είναι αρκετά μεγάλη, οπότε μετά από εξέταση και ανάλυση, ένας έμπειρος γιατρός μπορεί να προσφέρει την πιο αποτελεσματική θεραπεία. Θα επιλέξει το βέλτιστο φάρμακο για έναν συγκεκριμένο τύπο μανιταριού σε ένα συγκεκριμένο στάδιο με ελάχιστες παρενέργειες.

Η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Πρώτον, οι δοκιμές αποκαλύπτουν τον τύπο του μύκητα. Ο γιατρός θα καθορίσει πόσο έχει ήδη κρατήσει ο μύκητας τα νύχια, πόσο διαρκεί η ασθένεια και σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο μύκητας. Υπάρχουν επιπλοκές ασθένειες; Για παράδειγμα, η συστηματική θεραπεία μπορεί να είναι επικίνδυνη για άτομα με σοβαρές ασθένειες, καθώς μια τέτοια θεραπεία επηρεάζει ολόκληρο το σώμα κατά την καταπολέμηση των μυκήτων. Και σε αυτήν την περίπτωση, μόνο ένας γιατρός μπορεί να πει ποιες θεραπείες μυκήτων νυχιών είναι καλύτερες.

Γενικά, οι μέθοδοι θεραπείας του μύκητα μπορούν να χωριστούν σε δύο κύριες ομάδες. Όταν το φάρμακο εφαρμόζεται απευθείας στο προσβεβλημένο νύχι, η θεραπεία ονομάζεται τοπική. Όταν χρησιμοποιούνται χάπια ή άλλα φάρμακα που πρέπει να λαμβάνονται από το στόμα, μια τέτοια θεραπεία ονομάζεται συστηματική. Η συστηματική θεραπεία καταπολεμά τον μύκητα από το εσωτερικό και βοηθά το σώμα να ξεπεράσει την ασθένεια, αλλά έχει πιο σοβαρές αντενδείξεις.

Τοπική θεραπεία

Η πιο συνηθισμένη τοπική θεραπεία είναι ένα ιατρικό βερνίκι, κρέμα ή λύση για τη θεραπεία χαλασμένων νυχιών. Τέτοια φάρμακα καταστέλλουν κυρίως την ανάπτυξη μιας λοίμωξης χρησιμοποιώντας τη φυσική αλλοίωση των νυχιών ως μηχανισμό για την καταπολέμηση του μύκητα.

Συνιστάται τοπική θεραπεία στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Ο μύκητας δεν έχει συλλάβει όλα τα νύχια και όχι περισσότερο από το ήμισυ κάθε μεμονωμένου νυχιού.
 • Ο μύκητας δεν επιτέθηκε στη ρίζα του νυχιού, αλλά βρίσκεται στο τέλος και στις πλευρές του νυχιού.

Απαιτείται επίσης τοπική θεραπεία εάν για οποιονδήποτε λόγο δεν είναι δυνατή η συστηματική θεραπεία. Για παράδειγμα, λόγω του κινδύνου ανεπιθύμητων ενεργειών σε σοβαρές επίμονες ασθένειες.

Υπάρχει ένα αρκετά ευρύ φάσμα φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία μυκήτων. Είναι καλύτερα να επιλέξετε τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες μυκήτων των νυχιών για μια γρήγορη θεραπεία.

Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν θεραπευτικά βερνίκια. Είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τον μύκητα των νυχιών. Το πλεονέκτημα είναι ότι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε επιπλέον αυτοκόλλητα σοβάδες ή επιδέσμους.

Όπως και άλλα τοπικά προϊόντα, τα βερνίκια έχουν συγκεκριμένη σειρά θεραπείας. Αρχικά, οι πληγείσες περιοχές του νυχιού αφαιρούνται (εάν είναι δυνατόν), στη συνέχεια εφαρμόζεται ένα φάρμακο μύκητας των νυχιών. Οι κριτικές σχετικά με τη χρήση βερνικιών ποικίλλουν, αλλά εάν η θεραπεία πραγματοποιείται σωστά, υπάρχει αποτέλεσμα.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε κατά τη θεραπεία ενός σπιτιού είναι να κόψετε τα νύχια σας όσο το δυνατόν περισσότερο. Στη συνέχεια, κάντε μια συμπίεση από βαμβακερά μαξιλάρια καλά υγραμένα με υπεροξείδιο. Διορθώστε τα νύχια και περιμένετε περίπου μια ώρα. Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αρχείο νυχιών για να αφαιρέσετε την μαλακή προσβεβλημένη επιφάνεια του νυχιού. Στη συνέχεια, εφαρμόστε βερνίκι.

Εάν χρησιμοποιήσετε ξανά το βερνίκι, το βερνίκι πρέπει να καθαριστεί από την τελευταία φορά. Αυτό μπορεί να γίνει με ένα επίχρισμα αλκοόλης που συνήθως συνοδεύεται από το βερνίκι. Η διάρκεια της θεραπείας είναι συνήθως έξι μήνες έως ένα έτος, ανάλογα με το πόσο γρήγορα αναπτύσσονται τα νύχια. Συχνότητα 1-2 φορές την εβδομάδα.

Υπάρχουν περισσότερες διαθέσιμες επιλογές για την αφαίρεση ενός μυκητιακού νυχιού. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν κερατολυτικά μπαλώματα. Αυτά τα έμπλαστρα περιέχουν αντιμυκητιακούς, αντισηπτικούς και μαλακτικούς παράγοντες για το προσβεβλημένο νύχι. Συνήθως είναι είτε ουρία είτε σαλικυλικό οξύ. Πρέπει να αλλάζετε το έμπλαστρο κάθε δεύτερη μέρα. Ταυτόχρονα, αρχειοθετήστε ένα πονόδοντο και μετά εφαρμόστε έναν αντιμυκητιασικό παράγοντα.

Υπάρχουν φορές που πρέπει να αφαιρέσετε χειρουργικά την πλάκα των νυχιών. Αυτή είναι μια επώδυνη διαδικασία, συχνά προσωρινή. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται μόνο ως έσχατη λύση.

Οι θεραπείες με λέιζερ μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως τοπικές θεραπείες. Συνήθως χρησιμοποιείται στα αρχικά στάδια της νόσου, όταν η παραμόρφωση του νυχιού δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες, αλλά μπορεί να είναι πολύ πιο γρήγορη ανάλογα με τη σοβαρότητα. Τα νύχια θερμαίνονται με ακτίνα λέιζερ, η θερμοκρασία είναι περίπου 50 μοίρες, η οποία είναι σχεδόν ανεπαίσθητη για ένα άτομο, αλλά καταστροφική για τον μύκητα. Η θεραπεία με λέιζερ είναι ανώδυνη, γρήγορη και πολύ αποτελεσματική. Αυτή είναι η καλύτερη θεραπεία για τους μύκητες των νυχιών.

Εάν η τοπική θεραπεία είναι ανεπαρκής, θα πρέπει να εισαχθεί πολύπλοκη θεραπεία με συστηματική θεραπεία.

Συστηματική θεραπεία

Η συστηματική θεραπεία χρησιμοποιείται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • όψιμο στάδιο του μύκητα;
 • τα νύχια επηρεάζονται από περισσότερα από τα μισά.
 • Τα περισσότερα νύχια επηρεάζονται.
 • Τα νύχια ξεφλουδίζουν ή έχουν παραμορφωθεί άσχημα.

Και ακόμη και αν η ρίζα των νυχιών έχει ήδη επηρεαστεί ή μόνο μια τοπική θεραπεία δεν παρέχει αποτελέσματα.

Τα συστηματικά φάρμακα λαμβάνονται με πρόγραμμα για τρεις ή τέσσερις μήνες. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα φάρμακα είναι αρκετά ισχυρά και πρέπει να ληφθούν υπόψη οι αντενδείξεις και οι παρενέργειες.

Οι κύριες αντενδείξεις είναι η εγκυμοσύνη (θηλασμός) και οι νεφρικές και ηπατικές παθήσεις. Υπάρχει φαρμακολογική δυσανεξία σε άλλα φάρμακα όπως τα ορμονικά αντισυλληπτικά. Γενικά, όσο μικρότερη είναι η διάρκεια της θεραπείας, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος παρενεργειών.

Για συστηματική θεραπεία, είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού και να μην κάνετε αυτοθεραπεία.

Λαϊκές θεραπείες για μύκητες των νυχιών στα νύχια

Πολλές λαϊκές μέθοδοι καταπολέμησης μυκήτων με διαφορετικούς βαθμούς αποτελεσματικότητας έχουν εφευρεθεί από καιρό. Οι γιατροί συνιστούν το συνδυασμό τέτοιας θεραπείας με αποδεδειγμένη ακαδημαϊκή θεραπεία εάν είναι απαραίτητο. Συχνά συμβαίνει όταν πρέπει να βρείτε γρήγορα ένα φτηνό φάρμακο για τους μύκητες των νυχιών. Ακολουθούν μερικές σπιτικές συνταγές:

το αποτέλεσμα της θεραπείας του μύκητα στα νύχια με λαϊκές θεραπείες
 1. σκόνη πλυσίματος. Διαλύστε εκατό γραμμάρια σκόνης σε ζεστό νερό και ατμό τα πόδια σας. Πιστεύεται ότι τα μανιτάρια πεθαίνουν σε μεγάλη ποσότητα αλκαλίων και πολλά από αυτά περιέχονται στη σκόνη. Η θεραπεία με αυτή τη μέθοδο διαρκεί περίπου 2 εβδομάδες, οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται καθημερινά.
 2. Σκόρδο και κρεμμύδι. Μια πολύ φθηνή θεραπεία για τον μύκητα των νυχιών μπορεί ακόμη και να αγοραστεί στην τοπική αγορά. Το σκόρδο αλέθεται σε πολτό και εφαρμόζεται σε πονεμένα νύχια τη νύχτα, τυλιγμένο σε επίδεσμο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χυλό κρεμμυδιού.
 3. Αμμωνία. Μια κουταλιά της σούπας αμμωνία σε ένα ποτήρι νερό. Βρέξτε τη βαμβακερή πετσέτα και τυλίξτε τα πόδια σας όλη τη νύχτα.
 4. Βορικό οξύ (σκόνη). Πόδια ατμού, στεγνά. Πασπαλίστε με σκόνη βορικού οξέος και φορέστε κάλτσες όλη τη νύχτα. Η διάρκεια της θεραπείας είναι περίπου 2 εβδομάδες.
 5. Σόδα. Αραιώστε ελαφρά με νερό και τοποθετήστε το σε ένα πανί. Απλώστε στα προσβεβλημένα νύχια για μισή ώρα.
 6. Έλαιο τσαγιού. Συνήθως χρησιμοποιείται ένα μείγμα από έλαιο τσαγιού, λάδι λεβάντας και ελαιόλαδο σε ίσες αναλογίες. Αλλά το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να λερώσετε τα νύχια σας με λάδι δέντρων τσαγιού. Χρησιμοποιήστε τη νύχτα.
Ωστόσο, συνιστάται να μην χρησιμοποιείτε λαϊκές θεραπείες για τη θεραπεία του μύκητα των νυχιών, αλλά να συμβουλευτείτε έναν γιατρό και να σχεδιάσετε ένα αποτελεσματικό αγώνα κατά της νόσου. Είναι ασφαλέστερο και πολύ πιο αποτελεσματικό από την αυτοθεραπεία.