Σημάδια μύκητα των νυχιών. Φωτογραφία και θεραπεία της νόσου

Κάθε κορίτσι ονειρεύεται όμορφα και όμορφα πόδια. Και ένας μεγάλος αριθμός ανδρών φροντίζει την υγεία των ποδιών τους. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, κάθε πέμπτος κάτοικος του κόσμου έπρεπε να αντιμετωπίσει μυκητιασικές ασθένειες των πλακών των νυχιών και του δέρματος των ποδιών. Η εμφάνισή τους μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και τα λανθασμένα επιλεγμένα παπούτσια. Ως εκ τούτου, όταν εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα μόλυνσης από ζύμη, πολλοί ακούγονται αμέσως τον συναγερμό. Εκτός από το κιτρίνισμα των νυχιών, ο μύκητας συνοδεύεται από εμφάνιση ρωγμών και κηλίδων. Αναμφίβολα, αυτό το πρόβλημα θεωρείται σωστά σοβαρό. Ωστόσο, είναι απολύτως δυνατό να το αντιμετωπίσουμε.

Γνωρίστε τον μύκητα των νυχιών και τη φύση του

Εάν ένα άτομο έχει λεία, ροζ, γυαλιστερή πλάκα νυχιών, δεν έχει μυκητιασική λοίμωξη. Εάν τουλάχιστον μία από αυτές τις ιδιότητες διαφέρει από το πρότυπο, υποδηλώνει πρόβλημα. Έχει βρεθεί ότι περίπου το 50% όλων των παθήσεων των νυχιών προκαλούνται από μύκητες. Εκτός από μια ολόκληρη σειρά αισθητικών προβλημάτων, ο μύκητας φέρνει επίσης προβλήματα με τη μορφή σοβαρής και μάλλον μακροχρόνιας θεραπείας.

Συνήθως η λοίμωξη επηρεάζει πρώτα το δέρμα των ποδιών. Πρώτα απ 'όλα, μπορείτε να το παρατηρήσετε ανάμεσα στα δάχτυλά σας. Τα πρώτα συμπτώματα μυκητιασικής λοίμωξης των ποδιών (ονυχομυκητίαση) είναι το ξεφλούδισμα του δέρματος, το οποίο συνοδεύεται από κνησμό ή κάψιμο. Η προοδευτική απολέπιση των μυκήτων αντικαθίσταται από φυσαλίδες, οι οποίες στη συνέχεια εκρήγνυνται με τον επακόλουθο σχηματισμό ελκών και ρωγμών. Σύμφωνα με πολλούς, η ονυχομυκητίαση μπορεί να εξαφανιστεί από μόνη της. Αλλά εάν παραλείψετε την έγκαιρη θεραπεία, η ασθένεια θα εκδηλωθεί στα νύχια και θα επηρεάσει μια σημαντική επιφάνεια του δέρματος.

Τα συμπτώματα της ονυχομυκητίασης περιλαμβάνουν:

  • η εμφάνιση ρωγμών μεταξύ των ποδιών (συνήθως μεταξύ του 1ου και του 2ου ή του 4ου και του 5ου).
  • ο σχηματισμός πυκνωμάτων στην επιφάνεια του δέρματος.
  • η εμφάνιση αίσθησης κνησμού, ερυθρότητας και καύσου.
  • αισθητή πάχυνση ή υπερβολική ευθραυστότητα των πλακών νυχιών.
Φωτογραφία συμπτωμάτων μυκήτων των νυχιών

Ας υποδείξουμε τη ζώνη κινδύνου

Μπορείτε να πάρετε ονυχομυκητίαση από οποιοδήποτε μολυσμένο άτομο. Σε αυτήν την περίπτωση, τα μικροκράματα είναι ο κύριος τρόπος για να διαπεράσει το παθογόνο το δέρμα. Με τη σειρά τους, η εμφάνισή τους μπορεί να συνδέεται με διάφορους παράγοντες, όπως η φθορά ανεπαρκώς άνετων ή σφιχτών παπουτσιών, η διείσδυση στην άμμο και η απόφραξη των διαφυλετικών χώρων και άλλα. Στο μέλλον, η ασθένεια εκδηλώνεται στη φλεγμονή του δέρματος και στο σχηματισμό βαθιών ρωγμών. Άτομα με παραμορφωμένα πόδια, προβλήματα με την κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα και υπερβολική εφίδρωση των ποδιών, καθώς και υπέρβαρα άτομα, είναι πιο πιθανό να μολυνθούν από τον μύκητα. Η μόλυνση μπορεί να προκληθεί από άγχος, κάπνισμα ή κατάχρηση αλκοόλ, οι οποίοι είναι παράγοντες που επηρεάζουν τις ανοσοποιητικές λειτουργίες του σώματος.

Μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι με σπόρια μανιταριών αφού περάσετε χρόνο σε δημόσιους χώρους. Για παράδειγμα σε γυμναστήρια, πισίνες, σάουνες, δηλαδή σε μέρη με συνεχώς υψηλή υγρασία, τα οποία είναι απλά απαραίτητα για επιβλαβείς μικροοργανισμούς. Ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να μολύνει ολόκληρη την οικογένειά του εάν όλοι χρησιμοποιούν το ίδιο μπάνιο ή στεγνώσουν με μια κοινή πετσέτα.

Η ονυχομυκητίαση μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω πεντικιούρ ή μανικιούρ, παπουτσιών ή καλτσών.

Αιτίες και εκδηλώσεις του μύκητα των νυχιών

Μπορώ να αντιμετωπίσω τον εαυτό μου;

Είναι αδύνατο να αποκρύψετε τις εκδηλώσεις του μύκητα. Όταν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα αυτής της νόσου, πρέπει να εξεταστεί αμέσως από γιατρό. Για την αποφυγή επιπλοκών, δεν συνιστάται η αυτοθεραπεία. Στο πλαίσιο της επίμονης ονυχομυκητίασης, μπορεί να ξεκινήσει μια αλυσίδα αλλεργικών αντιδράσεων, εξασθενίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και επιδεινώνοντας τις υπάρχουσες χρόνιες ασθένειες. Επομένως, για να προσδιοριστεί η ακριβής αιτία της αλλαγής στην πλάκα νυχιών, απαιτείται ειδική διάγνωση. Σε τελική ανάλυση, το μανιτάρι έχει αρκετές δεκάδες ποικιλίες. Ταυτόχρονα, η συμπτωματολογία μπορεί να μην αποδειχθεί καθόλου μύκητας, αλλά αλλεργική εκδήλωση, ανεπάρκεια βιταμινών και άλλες παθολογίες.

ιατρική εξέταση των ποδιών για μυκητιασικές λοιμώξεις των ποδιών

Για να γίνει η σωστή διάγνωση, ένας μυκολόγος ή δερματολόγος παίρνει ένα μικρό δείγμα (απόξεση) της πλάκας νυχιών από τον ασθενή για λεπτομερή μικροσκοπική εξέταση. Κατά κανόνα, σύμφωνα με τα δεδομένα που λαμβάνονται, ο ειδικός μπορεί να συνταγογραφήσει την πιο παραγωγική θεραπεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, απαιτείται δοκιμή καλλιέργειας. Ο γιατρός παίρνει ένα κομμάτι της πλάκας νυχιών για να παρατηρήσει την ανάπτυξη μυκήτων υπό ειδικές συνθήκες. Μια τέτοια μελέτη καθιστά δυνατή τη λήψη λεπτομερών πληροφοριών σχετικά με τα «παράσιτα», τον τύπο και τον βαθμό ζημιάς τους. Αυτό, με τη σειρά του, διευκολύνει τη συνταγογράφηση των σωστών αντιμυκητιασικών φαρμάκων.

Αντιμετωπίζουμε, όχι αναπηρία

Αφαίρεση των νυχιών παρουσία μύκητα στα πόδια

Προηγουμένως, μια μυκητιασική λοίμωξη αντιμετωπίστηκε με μια ριζική μέθοδο - τη χειρουργική αφαίρεση των νοσούντων νυχιών, ακολουθούμενη από μακροχρόνια αποκατάσταση. Σήμερα η ιατρική κάνει μεγάλη πρόοδο. Επομένως, η θεραπεία της ονυχομυκητίασης είναι δυνατή με μια καταλληλότερη μέθοδο - επεξεργασία υλικού των νυχιών. Η συσκευή που χρησιμοποιείται είναι παρόμοια με ένα οδοντικό τρυπάνι. Η λείανση του απαραίτητου στρώματος των νυχιών πραγματοποιείται χάρη στο τρυπάνι στο τέλος της συσκευής. Η διαδικασία είναι εντελώς ανώδυνη. Ο αριθμός των συνεδριών καθορίζεται από τον θεράποντα ιατρό.

Συνιστάται να αφαιρέσετε εντελώς την πλάκα των νυχιών εάν επηρεαστεί περισσότερο από το 40% της επιφάνειάς του. Στο στάδιο στο οποίο δεν έχει ακόμη επιτευχθεί η καταστροφή του μύκητα των νυχιών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν εξωτερικά ειδικά φάρμακα, για παράδειγμα ιατρικά βερνίκια ή αντιβακτηριακά διαλύματα. Εάν η βλάβη είναι μικρότερη από 40%, τότε μπορείτε να περιοριστείτε στη θεραπεία με αντιμυκητιασικά φάρμακα.

Φωτογραφίες πριν και μετά τη θεραπεία μυκήτων των νυχιών

Αναγκαιότητα απολύμανσης χειρισμών

Το κύριο πρόβλημα κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία για ονυχομυκητίαση είναι η έλλειψη κατάλληλης αντιβακτηριακής θεραπείας σε περιοχές του δέρματος με τα υπόλοιπα σημάδια μόλυνσης.

Επίσης, ο μύκητας μπορεί να παραμείνει στους τοίχους και στο πάτωμα του μπάνιου. Πρέπει να "εξουδετερωθούν" με απολυμαντικά. Πρέπει επίσης να επεξεργαστείτε όλα τα παπούτσια με ειδική συσκευή UV. Τα παπούτσια μπορούν επίσης να σκουπιστούν με φορμαλίνη ή διάλυμα οξικού οξέος 25%. Βεβαιωθείτε ότι πλένετε και σιδερώστε καλά τις κάλτσες, τα σεντόνια και τις πετσέτες σας. Η απολύμανση του ψαλιδιού των νυχιών συνίσταται στη θεραπεία τους με αλκοόλ και τη φρύξη τους σε φωτιά.

Κανείς δεν ακύρωσε την προφύλαξη

Πρόληψη μυκήτων των νυχιών

Συνήθως η ονυμυκητίαση εξαφανίζεται μετά από σωστή θεραπεία. Ταυτόχρονα, ο κίνδυνος επανεμφάνισης είναι αρκετά υψηλός. Ως εκ τούτου, ως προστατευτικό μέτρο, είναι απαραίτητη η χρήση κατάλληλης αντιμυκητιασικής προφύλαξης.

Δεν συνιστάται να περπατάτε χωρίς παπούτσια στο κοινό. Στην παραλία, είναι καλύτερα να περπατήσετε σε σαγιονάρες και να χρησιμοποιήσετε μια προσωπική πετσέτα. Θα πρέπει επίσης να σκεφτείτε να αγοράσετε ένα ειδικό αντιμυκητιακό σπρέι που πωλείται στα φαρμακεία. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ποδιών και παπουτσιών αφού έχετε πάει σε πισίνες ή γυμναστήρια.

Η τήρηση απλών κανόνων προσωπικής υγιεινής μπορεί επίσης να αποτρέψει την ονυχομυκητίαση. Είναι απαραίτητο να φροντίζετε την υγεία των ποδιών, του δέρματος των ποδιών και των νυχιών και να τα αντιμετωπίζετε με ειδικά σπρέι και κρέμες. Τα παπούτσια που πρέπει να φορεθούν πρέπει να είναι άνετα και όχι σφιχτά.