Αιτίες και συμπτώματα του μύκητα των νυχιών

Οποιοσδήποτε τύπος μύκητα που μολύνει τον άνθρωπο είναι μια μολυσματική ασθένεια. Ο μύκητας των νυχιών - ονυχομυκητίαση, δεν αποτελεί εξαίρεση. Ο καθένας μπορεί να διατρέχει κίνδυνο. Εάν εμφανιστούν συμπτώματα, θα πρέπει σίγουρα να δείτε έναν γιατρό και όχι να κάνετε αυτοθεραπείαΗ θεραπεία των μανιταριών είναι πάντα μακροχρόνια.

Αιτίες μύκητα νυχιών

Πώς να πιάσετε ένα μανιτάρι:

Διαδρομές μόλυνσης και αιτίες εμφάνισης μύκητα στα νύχια
 • Εάν δεν ακολουθείτε τους κανόνες προσωπικής υγιεινής όταν επισκέπτεστε δημόσιους χώρους (πισίνα, γυμναστήριο, σάουνα).
 • Σε περίπτωση αμέλειας ενός υπαλλήλου σαλόνι πεντικιούρ.
 • Δοκιμάστε τα παπούτσια κάποιου άλλου.
 • Από ένα άρρωστο άτομο ή ένα άρρωστο κατοικίδιο.

Ωστόσο, εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο μύκητας αναπτύσσεται μόνο σε ένα περιβάλλον που είναι ευνοϊκό γι 'αυτόν (υγρασία και θερμότητα).

Η αυξημένη εφίδρωση των ποδιών, οι ρωγμές στα πόδια και οι μεσογειακές πτυχές, οι εκδορές και οι περικοπές είναι οι καλύτερες συνθήκες για την ανάπτυξη της ονυχομυκητίασης.

Ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα συμβάλλει επίσης στην ανάπτυξη της νόσου.

Συμπτώματα μυκήτων των νυχιών

Εάν η πλάκα των νυχιών είναι υγιής, θα φαίνεται ομοιόμορφη και λεία. Όταν εμφανίζεται μυκητιασική λοίμωξη, εμφανίζονται δραματικές αλλαγές.

Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε ζημιά στην εμφάνιση των νυχιών και δυσφορία, συμβουλευτείτε αμέσως έναν γιατρό!

Η αυτοθεραπεία δεν είναι ευεργετική, αλλά μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ναι, και πριν από τη θεραπεία, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είναι μόνο ένας μύκητας και όχι εκδήλωση αλλεργιών ή ελλείψεων βιταμινών. Η κλινική θα ξύσει το προσβεβλημένο νύχι και θα κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις.

Τα συμπτώματα του μύκητα των νυχιών ποικίλλουν ανάλογα με τη μορφή της νόσου.

Περιφερικό πλευρικό σχήμα

Τα πρώτα σημάδια του μύκητα των νυχιών: Η ασθένεια επηρεάζει το κρεβάτι των νυχιών κατά μήκος της άκρης και αλλάζει χρώμα από ανοιχτό ροζ σε κίτρινο. Τα παθογόνα μικρόβια «καθιζάνουν» μεταξύ της βάσης των νυχιών και της ίδιας της πλάκας.

Το καρφί γίνεται εύθραυστο στην άκρη και η πλάκα τείνει να αποκολληθεί. Καθώς ο μύκητας διεισδύει κάτω από το νύχι, το πάχος της πλάκας αυξάνεται. Εάν δεν παρέχεται ιατρική βοήθεια αυτή τη στιγμή, η μήτρα (η αρχή της ανάπτυξης των νυχιών) εμπλέκεται στη μολυσματική διαδικασία και η ονυχομυκητίαση περνά σε άλλη μορφή.

Σχήμα επιφάνειας

Βλάβη στα νύχια με επιφανειακή μορφή μύκητα στα πόδια

Η επιφανειακή λευκή μορφή χαρακτηρίζεται από λευκές κηλίδες στο νύχι. Συνήθως βρίσκονται στο κέντρο της σανίδας χωρίς να αγγίζουν την άκρη.

Ο σχηματισμός (ανάπτυξη) του νυχιού σε αυτήν τη μορφή δεν υποφέρει και πολλοί ασθενείς δεν βιάζονται να επισκεφθούν το γιατρό χωρίς να συνειδητοποιήσουν τη σοβαρότητα της νόσου. Στο μεταξύ, η πλάκα γίνεται τόσο χαλαρή που μπορεί εύκολα να "χτενιστεί".

Proximal subungual form

Η εγγύς υποungual μορφή είναι σπάνια, αλλά δυνατή. Η αιτία της μόλυνσης εδώ είναι ένας μύκητας που εισβάλλει από το περιβάλλον δέρμα.

Η ασθένεια ξεκινά με την κοιλότητα των νυχιών, η οποία αλλάζει χρώμα και το νύχι σε αυτό το μέρος γίνεται παχύτερο. Δεδομένου ότι επηρεάζεται ο τόπος από τον οποίο προέρχεται η πλάκα, η ανάπτυξη σταματά ανάλογα και στο μέλλον ολόκληρη η πλάκα θα ξεφλουδιστεί επίσης.

Δυστροφία νυχιών

Η πιο σοβαρή μορφή της βλάβης εμφανίζεται όταν ξεκινά η θεραπεία όλων των παραπάνω. Αυτός ο τύπος βλάβης είναι γνωστός ως ολική δυστροφία.

Με τη δυστροφία, το νύχι καταστρέφεται σχεδόν τελείως. Η διαδικασία λαμβάνει χώρα σταδιακά, μερικές φορές για αρκετά χρόνια.

Θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν έχετε οποιαδήποτε μορφή της νόσου ή εάν υποψιάζεστε μυκητιασική λοίμωξη. Η ονυχομυκητίαση δεν εξαφανίζεται χωρίς θεραπεία.

Οι μυκητιασικές λοιμώξεις είναι εξαιρετικά ανθεκτικές και διατηρούνται ζωντανές από ευνοϊκούς παράγοντες. Η σωστή και έγκαιρη θεραπεία υπό την επίβλεψη ενός ειδικού θα επιστρέψει τα νύχια σε υγιή κατάσταση.

Ποιος γιατρός αντιμετωπίζει μανιτάρια;

Για να θεραπεύσετε με επιτυχία έναν μύκητα, δεν αρκεί μόνο η χρήση αντιμυκητιασικών φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή. Ακόμη και τα χρήματα από τις πιο διάσημες φαρμακευτικές εταιρείες είναι μόνο "όπλα" στα χέρια ενός ειδικού. Μόνο ένας επαγγελματίας, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση και το στάδιο της νόσου, μπορεί να καταρτίσει σωστά ένα σχέδιο θεραπείας και να προτείνει έναν ειδικό αλγόριθμο για ιατρικές και υγιεινές διαδικασίες.

Ανεξάρτητα από την αιτία του μύκητα των νυχιών, συμβουλευτείτε το γιατρό σας!

Ένας τέτοιος ειδικός στη θεραπεία των μυκήτων είναι δερματολόγος. Το προσωπικό των μεγάλων κλινικών έχει μια ακόμη πιο περιορισμένη ειδικότητα - έναν μυκολόγο. Είναι δερματολόγος που ειδικεύεται στη θεραπεία μυκητιασικών ασθενειών και έχει εκτεταμένη εμπειρία στον τομέα.

Μερικές φορές μπορεί να χρειαστείτε τη βοήθεια χειρουργού. Ένας δερματολόγος θα τον παραπέμψει εάν πρέπει να αφαιρεθούν οι πληγείσες πλάκες νυχιών.

Θεραπεία μανιταριών με φάρμακα

Όλα τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του μύκητα των νυχιών χωρίζονται σε δύο ομάδες:

 • Τοπική δράση;
 • ενέργεια συστήματος.

Η τοπική θεραπεία ενδείκνυται μόνο στα αρχικά στάδια της νόσου σε μικρές περιοχές βλάβης. Σε άλλες περιπτώσεις, τα αντιμυκητιασικά φάρμακα χρησιμοποιούνται μαζί με τοπικούς παράγοντες. Αυτή η θεραπεία ονομάζεται συνδυαστική θεραπεία και είναι πιο αποτελεσματική.

Τοπικοί πόροι

Αυτά περιλαμβάνουν αλοιφές, κρέμες, τζελ, υγρά και βερνίκια που περιέχουν μυκητοκτόνα (αντιμυκητιασικά).

Οι αντιμυκητιακές αλοιφές έχουν δύο τύπους σύνθεσης: την αζόλη και την αλλυλαμίνη. Και οι δύο τύποι αλοιφών είναι πολύ αποτελεσματικοί και διαφέρουν μόνο στον μηχανισμό δράσης στα μανιτάρια.

Υπάρχουν ειδικές λύσεις για τη θεραπεία πλακών νυχιών. Τα αντιμυκητιακά βερνίκια νυχιών έχουν γίνει επίσης πολύ δημοφιλή.

Φάρμακα για συστηματική θεραπεία

Τα αντιμυκητιακά φάρμακα συνταγογραφούνται σε μαθήματα για κάθε ασθενή ξεχωριστά. Επιπλέον, επιλέγονται τοπικοί παράγοντες, καθώς δεν υπάρχει γενικό σχήμα θεραπείας που συνταγογραφείται πάντα μεμονωμένα.

Λαϊκές θεραπείες και η αποτελεσματικότητα της χρήσης τους

Στην παραδοσιακή ιατρική, έχουν συλλεχθεί πολλές αποδεδειγμένες θεραπείες για τον μύκητα των νυχιών. Τα πιο αποτελεσματικά είναι η πίσσα σημύδας, η φικαρία, τα κρεμμύδια και το σκόρδο, το ξίδι μηλίτη μήλου και η μαγειρική σόδα

Πίσσα σημύδας

Μετά το μπάνιο, απλώστε καθαρά στα νύχια και το δέρμα των ποδιών και αφήστε το για 1, 5 ώρα.

Η διαδικασία επαναλαμβάνεται μετά από 2 ημέρες.

Χρησιμοποιείται επίσης σαπούνι πίσσας: μετά το μπάνιο, οι πληγείσες περιοχές των ποδιών σαπούνουν άφθονα και αφήνονται να παραμείνουν όλη τη νύχτα. Το πρωί τα πόδια πλένονται.

Η διαδικασία πραγματοποιείται καθημερινά.

Μεγαλύτερη celandine

Προετοιμάστε ένα μείγμα ίσων μερών χυμού σελαντίνης και αλκοόλ. Αντιμετωπίστε τα νύχια 2-3 φορές την ημέρα μετά από ένα ζεστό μπάνιο. Μπορείτε να κάνετε λουτρά με έγχυση celandine: προσθέστε 50 g ξηρού celandine σε 1 λίτρο βραστό νερό, επιμείνετε για μισή ώρα, στη συνέχεια ζεστάνετε στους 60-70 ° και αιωρήστε τα πόδια σας για 15 λεπτά.

κρεμμύδια και σκόρδο

Εφαρμόστε φρέσκο gruel με τη μορφή κομπρέσες στην περιοχή των νυχιών, προετοιμάστε ένα αλκοολικό βάμμα σκόρδου σε αναλογία 1: 10 και τρίψτε τα νύχια μαζί του αρκετές φορές την ημέρα.

Ξίδι μηλίτη μήλου

Ένα όξινο περιβάλλον έχει επιζήμια επίδραση στους μύκητες. Χρησιμοποιήστε ξίδι 9% για να λιπαίνετε τις πλάκες των νυχιών με τη μορφή κομπρέσες αραιωμένων 1: 1 με νερό ή κάντε λουτρά ποδιών προσθέτοντας μισό ποτήρι ξύδι σε 1 λίτρο ζεστού νερού.

σκόνη ψησίματος

Η αλκαλική αντίδραση της μαγειρικής σόδας σκοτώνει τους μύκητες και μαλακώνει την πλάκα των νυχιών. Χρησιμοποιούνται θερμά λουτρά σόδας: 1 κουταλιά της σούπας σόδα ανά 1 λίτρο νερού. Κάνουν επίσης συμπιέσεις με πάστα σόδας (χυλό από μείγμα σόδας και νερού).

Χρησιμοποιούνται όλες οι λαϊκές θεραπείες έως ότου αναπτυχθεί ξανά ένα νέο, υγιές νύχι. Το κυριότερο είναι να μην ξεχάσετε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να μην προκαλέσετε βλάβη, αντί για θεραπεία.

Πρόληψη

Και μην ξεχνάτε τους κανόνες πρόληψης:

Πρόληψη της εμφάνισης μύκητα στα νύχια
 • Μην πηγαίνετε χωρίς παπούτσια στην παραλία, στην πισίνα ή σε δημόσια ντους (τα παπούτσια πρέπει πάντα να είναι ατομικά).
 • Μην φοράτε παπούτσια που είναι πολύ σφιχτά.
 • Χρησιμοποιήστε ειδικά προϊόντα για να αποφύγετε την εφίδρωση των ποδιών (αποσμητικά και κρέμες).
 • Αντιμετωπίζετε και θεραπεύετε πάντα τις γρατζουνιές, τις ρωγμές και τα κομμάτια στα πόδια σας.
 • Χρησιμοποιήστε ένα ειδικό σπρέι μανιταριών (διαθέσιμο στο φαρμακείο).

Τώρα γνωρίζετε τα αίτια του μύκητα των νυχιών και τα βασικά της θεραπείας.