Πώς να αντιμετωπίσετε τον μύκητα των νυχιών στο σπίτι

Η ονυχομυκητίαση είναι μια μυκητιακή νόσος των νυχιών που προκαλείται από δερματοφυτικούς μύκητες και μύκητες του γένους Candida. Η μόλυνση συμβαίνει μέσω της οδού επαφής-νοικοκυριού από μολυσμένους ανθρώπους και ζώα. Ο μύκητας των νυχιών αναπτύσσεται αργά και απαράδεκτα στην αρχή, αλλά μετά από λίγο τα συμπτώματα της νόσου αυξάνονται γρήγορα.

Διαδρομές μόλυνσης

Μυκητιασική λοίμωξη μπορεί να συμβεί υπό τις ακόλουθες συνθήκες:

 • τραύμα, περικοπές, γρατσουνιές, ερεθισμός του δέρματος στα δάχτυλα των ποδιών.
 • συχνή ή παρατεταμένη επαφή των ποδιών με νερό: καθώς μειώνεται η πυκνότητα των ιστών, τα σπόρια της μύκησης διεισδύουν ελεύθερα στα βαθιά στρώματα των νυχιών.
 • υπερβολική εφίδρωση: τα σφιχτά παπούτσια και οι συνθετικές κάλτσες δημιουργούν ένα ζεστό και υγρό περιβάλλον που είναι ιδανικό για την ανάπτυξη μύκητα στα πόδια.
 • Το
 • παρακολουθεί μαθήματα για αντιβακτηριακά φάρμακα.
 • Κιρσώδεις φλέβες, φλεβική ανεπάρκεια, σακχαρώδης διαβήτης και άλλες συστηματικές ασθένειες που επηρεάζουν αρνητικά τη ροή αίματος των τριχοειδών αγγείων και τη ροή των λεμφών.

Αφού η μυκητιακή λοίμωξη διεισδύσει στα ανώτερα και βαθιά στρώματα του νυχιού, το μυκήλιο αρχίζει να αναπτύσσεται και να καταστρέφει την πλάκα των νυχιών. Σε αυτό το στάδιο, με τη βοήθεια των διαγνωστικών, είναι απαραίτητο να προσδιοριστεί η παρουσία μύκητας και να επιλεγεί η βέλτιστη μέθοδος θεραπείας.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της νόσου μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες: αλλαγές στο χρώμα και τη δομή της πλάκας των νυχιών.

Το χρώμα του προσβεβλημένου νυχιού μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το παθογόνο:

 • κίτρινες ρίγες που εμφανίζονται στην άκρη του νυχιού υποδηλώνουν επιδερμοφύτωση.
 • με τριχοφυτότητα, η σκιά των νυχιών γίνεται γκρι-βρώμικη.
 • λευκές κηλίδες και λευκές ρίγες υποδηλώνουν Rubofitia.
 • Όταν μολυνθεί με ένα favus, η απόχρωση ολόκληρης της επιφάνειας γίνεται κίτρινη, ενώ κατά την έναρξη της νόσου, παραμένει μια λεία και λαμπερή επιφάνεια της πλάκας των νυχιών.

Όταν μεγαλώνει η μυκητίαση, η δομή των νυχιών αλλάζει: το νύχι χάνει τη σκληρότητά του και χαλαρώνει, εύθραυστο, ξεφλουδίζει εύκολα. Όταν μολυνθεί με επιδερμόφυτα, το καρφί αυξάνεται σε πάχος και μοιάζει με νύχι πουλιού σε σχήμα.

Ο μύκητας των νυχιών μπορεί να συνοδεύεται από δυσάρεστη οσμή, αλλεργικές αντιδράσεις στα πόδια, ερεθισμό και ερυθρότητα του δέρματος των ποδιών. Στα προχωρημένα στάδια της νόσου, υπάρχει κίνδυνος απολέπισης και απώλειας νυχιών.

Αντιμετώπιση του μύκητα των νυχιών στο σπίτι

Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση είναι απαραίτητη για την επιτυχή θεραπεία των ποδιών και των νυχιών:

 • Χρήση ιατρικών αντιμυκητικών σε μορφή κρέμας, αλοιφής, βερνικιού.
 • εφαρμογή συνταγών παραδοσιακής ιατρικής ·
 • προληπτικά μέτρα μετά την ανάρρωση.

Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, οι συνταγές σπιτικής θεραπείας είναι πολύ αποτελεσματικές στην καταπολέμηση της ονυχομυκητίασης. Η τυπική θεραπεία στο σπίτι για μύκητες των νυχιών περιλαμβάνει τη χρήση κομπρέσες και φυσικών μυκητιασικών λουτρών.

 • Συμπίεση σκόρδου. Μερικά σκελίδες σκόρδου καθαρίζονται και εφαρμόζονται στα προσβεβλημένα νύχια. Το σκόρδο πρέπει να διατηρείται για 40 λεπτά κάθε βράδυ.
 • Λάδι έλατου. Λιπάνετε τις πληγείσες περιοχές με έλατο αρκετές φορές την ημέρα. Η διάρκεια της θεραπείας είναι 2-4 μήνες.
 • Μπάνιο με έγχυση θυμαριού. Για την έγχυση, θα χρειαστείτε 100 γραμμάρια ξηρού βοτάνου θυμάρι, ρίξτε 2 λίτρα βραστό νερό. Εάν το διάλυμα ζεσταθεί αρκετά, στραγγίστε το υγρό και ατμό τα πόδια για 15 έως 20 λεπτά. Η διαδικασία πραγματοποιείται καθημερινά μέχρι την ανάρρωση.
 • Μπολ με υπερμαγγανικό άλας και κάλιο. Προσθέστε 3 κουταλιές ζεστό νερό (3 λίτρα). μεγάλο. Αλάτι και μερικοί κρύσταλλοι υπερμαγγανικού καλίου έτσι ώστε το διάλυμα να γίνει ροζ. Τα πόδια βράζονται στον ατμό για 20 λεπτά, μετά από την οποία πρέπει να εφαρμοστεί μια αντιμυκητιακή κρέμα.
 • Ο Rowan αποχωρεί. Είναι απαραίτητο να κόβουμε 100 γραμμάρια πράσινων φύλλων τέφρας και να προσθέσουμε 1 κουταλιά της σούπας αλάτιΗ συμπίεση φύλλων τέφρας βουνού καλύπτεται με πολυαιθυλένιο και διατηρείται όλη τη νύχτα.

Ιώδιο

Το διάλυμα ιωδίου αλκοόλης είναι ένα εξαιρετικό αντισηπτικό που έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς στην αντιμυκητιασική θεραπεία στο σπίτι.

Για να απαλλαγείτε από τον μύκητα, χρησιμοποιήστε ένα διάλυμα ιωδίου 5%. Για να γίνει αυτό, ένα διάλυμα ιωδίου πρέπει να στάζει στις πληγείσες πλάκες νυχιών δύο φορές την ημέρα. Ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα της θεραπείας θα είναι αισθητό μέσα σε μια εβδομάδα. Συνεχίστε τη θεραπεία με ιώδιο για 5 έως 8 εβδομάδες.

Ποδόλουτρα με ιώδιο. Προσθέστε 5 σταγόνες ιωδίου 5% σε μέτρια ζεστό νερό και ατμό τα πόδια σας για 10-15 λεπτά. Η απολυμαντική δράση του διαλύματος ιωδίου λειτουργεί καλύτερα σε μυκητιασική λοίμωξη εάν τα νύχια και το δέρμα στα δάχτυλα είναι καλά βρεγμένα.

Μετά τη διαδικασία, πρέπει να σκουπίσετε τα πόδια σας με χαρτοπετσέτες και να τα επεξεργαστείτε με υπεροξείδιο του υδρογόνου. Στη συνέχεια θα πρέπει να εφαρμόζεται μια αντιμυκητιακή κρέμα.

αμμωνία

Ένα διάλυμα αμμωνίας χρησιμοποιείται επιτυχώς για τη θεραπεία του μύκητα των νυχιών επειδή δεν έχει μόνο αντιμυκητιακές αλλά και αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Η συμπίεση αμμωνίας αποτελείται από 200 ml κρύου βρασμένου νερού και 1 κουταλιά της σούπας. μεγάλο. Αμμωνία. Χρησιμοποιούνται βαμβακερά μαξιλάρια για τη διαδικασία, η οποία πρέπει να εμποτιστεί σε διάλυμα και να τοποθετηθεί στα προσβεβλημένα νύχια. Η συμπίεση αφήνεται να παραμείνει εν μία νυκτί. Μπορούν να φορεθούν βρεφικές κούνιες για να στερεώσουν βαμβάκι στα δάχτυλα των ποδιών σας.

Φαρμακευτικό λουτρό: προσθέστε 2-3 κουταλιές της σούπας αμμωνία, 1 κουταλιά της σούπας υγρό σαπούνι και 1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ σε μέτρια ζεστό νερό. Πρέπει να βράσετε τα πόδια σας στο διάλυμα για 10-15 λεπτά. Στη συνέχεια κόβονται τα νύχια και το άνω στρώμα κόβεται από πάνω με ένα αρχείο νυχιών. Μετά από αυτό, πρέπει να ξεπλύνετε τα πόδια σας με καθαρό νερό, να τα σκουπίσετε και να χρησιμοποιήσετε μια αντιμυκητιακή αλοιφή ή βερνίκι όλη τη νύχτα.

Αυτή η μέθοδος πρέπει να χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του μύκητα των νυχιών κάθε βράδυ για 10-12 ημέρες. Αφού παρατηρηθούν οι βελτιώσεις, το μπάνιο πρέπει να χρησιμοποιείται κάθε δεύτερη μέρα για άλλες 2-3 εβδομάδες.

υπεροξείδιο του υδρογόνου

Το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι ένα εξαιρετικό αντισηπτικό και έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία διαφόρων τύπων δερματοφυτών. Χρησιμοποιήστε διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου 3%, καθώς οι υψηλές συγκεντρώσεις μπορούν να επηρεάσουν τα νύχια και τα πόδια σας.

Για να προετοιμάσετε τη συμπίεση, θα χρειαστείτε ένα λουτρό με ζεστό σαπουνόνερο, διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου 3%, επιθέματα από βαμβάκι και πολυαιθυλένιο. Τα πόδια πρέπει να βράσουν στον ατμό σε ζεστό νερό για 10-15 λεπτά και στη συνέχεια τα βαμβακερά μαξιλάρια που είναι εμποτισμένα με υπεροξείδιο του υδρογόνου πρέπει να εφαρμόζονται στα κατεστραμμένα νύχια. Από ψηλά, μπορείτε να καλύψετε τη συμπίεση με πολυαιθυλένιο και να την μονώσετε.

Η συμπίεση τοποθετείται για 40-50 λεπτά, μετά την οποία η αντιμυκητιακή κρέμα εφαρμόζεται στην επιφάνεια των νυχιών. Η διάρκεια της θεραπείας είναι 15-20 ημέρες.

ξύδι και αυγό

Το ξίδι και το οξικό οξύ χρησιμοποιούνται ευρέως για την καταπολέμηση μυκητιασικών λοιμώξεων στο σπίτι, επειδή το όξινο περιβάλλον αναστέλλει την ανάπτυξη όλων των τύπων μυκητών. Οι συνταγές χρησιμοποιούν ξύδι σε συγκέντρωση 3% και 9%, ουσία ξιδιού και ξίδι μηλίτη μήλου. Ταυτόχρονα, το προϊόν αναμιγνύεται με άλλα συστατικά για να μαλακώσει την επίδραση του όξινου περιβάλλοντος στο δέρμα.

 • Επεξεργασία ξιδιού και αυγών. Πρέπει να πάρετε 3 ωμές πρωτεΐνες και 2 κουταλιές της σούπας. μεγάλο. Ξίδι και αλκοόλ. Το προϊόν αναμιγνύεται καλά μέχρι να γίνει λείο και εφαρμόζεται στα προσβεβλημένα νύχια σε γάζες ή βαμβάκι. Μετά από 20 λεπτά, τα χρησιμοποιημένα βαμβακερά μαξιλάρια απορρίπτονται και η συμπίεση πρέπει να επαναληφθεί ξανά με νέα μαξιλάρια. Στη συνέχεια, πρέπει να πλένετε τα πόδια σας σε καθαρό νερό και να εφαρμόσετε ένα αντιμυκητιακό βερνίκι. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, μπορείτε να αισθανθείτε μια ελαφριά αίσθηση καψίματος, πιθανώς ερυθρότητα του δέρματος - έτσι εκδηλώνεται η επίδραση του ξιδιού. Εάν το τσίμπημα είναι δυνατό, η συγκέντρωση ξιδιού στη συνταγή θα πρέπει να μειωθεί στο μισό. Για τη θεραπεία του μύκητα με ξύδι στο σπίτι, απαιτούνται καθημερινές θεραπείες για 2-3 μήνες.
 • Ιώδιο και ξίδι μηλίτη μήλου. Τα καθορισμένα συστατικά αναμιγνύονται σε ίσες αναλογίες και το προϊόν εφαρμόζεται με βαμβάκι. Χρησιμοποιήστε ένα νέο ραβδί για κάθε καρφί. Δεδομένου ότι η συνταγή περιέχει ιώδιο, η πλάκα των νυχιών θα γίνει καφέ. Το φαρμακευτικό μείγμα μπορεί επίσης να εφαρμοστεί σε δέρμα μυκήτων. Το διάλυμα χρησιμοποιείται 2-3 φορές την ημέρα για 10 ημέρες με ένα διάλειμμα μιας εβδομάδας. Στο τέλος της θεραπείας, για πρόληψη, η διαδικασία επαναλαμβάνεται αρκετές φορές την εβδομάδα για ένα μήνα.

Παραδοσιακές μέθοδοι θεραπείας

Η εξωτερική θεραπεία του μύκητα στο σπίτι πραγματοποιείται με αφέψημα φαρμακευτικών βοτάνων και βάμματα. Η μόνη κατάσταση στην οποία είναι απαραίτητο να ακυρωθεί η θεραπεία του μύκητα των νυχιών με τα καθορισμένα μέσα είναι η εμφάνιση αλλεργικών αντιδράσεων.

 • Βάμμα λιλά. Η λιλά έχει ισχυρή αντιβακτηριακή δράση. Για το βάμμα, θα χρειαστείτε 10 γραμμάρια αποξηραμένων λουλουδιών λιλά και 100 ml αλκοόλ. Το εργαλείο πρέπει να φυλάσσεται σε σκοτεινό μέρος για μια εβδομάδα. Το βάμμα πρέπει να φυλάσσεται σε σκούρο γυάλινο βάζο. Για να απαλλαγείτε από τον μύκητα των νυχιών, λιπάνετε τις πληγείσες περιοχές με λιλά βάμμα 2-4 φορές την ημέρα μέχρι την πλήρη ανάρρωση.
 • Chemerichnaya water. Το Chemeritsa είναι ένα δηλητηριώδες βότανο που χρησιμοποιείται μόνο εξωτερικά για την καταστροφή των δερματοφυτών, των λειχήνων και των ψειρών. Το διάλυμα αλκοόλης Hellebore πωλείται στο φαρμακείο. Ο παράγοντας εφαρμόζεται στα προσβεβλημένα νύχια και το δέρμα στα πόδια αρκετές φορές την ημέρα. Το Chemeritsa μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως προφύλαξη μετά την καταστροφή της ονυχομυκητίασης.
 • Αντιμυκητιακή συλλογή. Για το ζωμό θα χρειαστείτε rue βότανο, φρούτα fenugreek και cinquefoil. Πρέπει να πάρετε 1 κουταλιά της σούπας από κάθε φυτό και ρίξτε ένα ποτήρι βραστό νερό. Αφού εγχυθεί και ψυχθεί το υγρό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπίεση 2-3 φορές την ημέρα.
 • Αφέψημα άνηθου. Το βότανο άνηθου έχει ισχυρή απολυμαντική δράση. Για να μαγειρέψετε, πρέπει να βράσετε 2 κουταλιές ξηρού άνηθου σε δύο λίτρα νερού με λουτρό νερού για 15-20 λεπτά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μέρος του νερού εξατμίζεται. Επομένως, πρέπει να προσθέσετε βραστό νερό στο ζωμό για να φέρετε την ποσότητα του υγρού στα 2 λίτρα. Το Dill Sud χρησιμοποιείται για καθημερινά ποδόλουτρα για ονυχομυκητίαση και δερματομυκητίαση των ποδιών. Αυτή η μέθοδος θεραπείας στο σπίτι χρησιμοποιείται καθημερινά για ένα μήνα.
 • Μεγαλύτερη celandine. Το Celandine είναι αρκετά δηλητηριώδες και έχει βακτηριοκτόνες και αντιμυκητιασικές ιδιότητες. Για να προετοιμάσετε την έγχυση θα χρειαστείτε 3 κουταλιές της σούπας. μεγάλο. Celandine και μισό λίτρο βραστό νερό. Το προκύπτον υγρό πρέπει να διηθείται μετά από ψύξη. Η έγχυση celandine χρησιμοποιείται για να σκουπίζει και να συμπιέζει περιοχές με μανιτάρια 2-3 φορές την ημέρα.
 • Μέντα. Το αφέψημα μέντας καταπραΰνει τη φλεγμονή και τον κνησμό και χρησιμοποιείται στα λουτρά ποδιών για ονυχομυκητίαση. Είναι απαραίτητο να προετοιμάσετε την απαιτούμενη ποσότητα ζωμού, με βάση την αναλογία: 2 κουταλιές της σούπας. μεγάλο. ξηρό μέντα και 1 φλιτζάνι βραστό νερό. Ο χρόνος βρασμού είναι 15 λεπτά σε υδατόλουτρο.

Ποιες είναι οι συνέπειες;

Εάν η ασθένεια αφεθεί χωρίς θεραπεία, η παραμελημένη μορφή μύκητα των νυχιών μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες που μπορούν να επιδεινώσουν σημαντικά τη γενική κατάσταση του σώματος και των νυχιών. Οι κύριες συνέπειες της ονυχομυκητίασης είναι οι ακόλουθες καταστάσεις:

 • Η υπογλώσσια υπερκεράτωση είναι μια επιπλοκή της ονυχομυκητίασης στην οποία η πλάκα των νυχιών πυκνώνει σημαντικά.
 • Ονυόλυση των νυχιών - απόσπαση του νυχιού από το κρεβάτι των νυχιών όταν σχηματίζεται μια κοιλότητα κάτω από το σκληρό στρώμα.
 • Καταστροφή της πλάκας νυχιών. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί χειρουργικά το νύχι.
 • Επιδερμοφύτωση - αλλεργικές συνέπειες ενός μύκητα των νυχιών, η οποία εμφανίζεται τακτικά ως εξανθήματα σε όλο το σώμα.
 • Η μόλυνση είναι πιθανό να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα. Η μυκητίαση μπορεί να επηρεάσει μεγάλες περιοχές του δέρματος των ποδιών, των βραχιόνων, του προσώπου, των θυλάκων των τριχών και, σε σπάνιες περιπτώσεις, του νευρικού και λεμφικού συστήματος.

Πρόληψη

Η πρόληψη της ονυχομυκητίασης στοχεύει στη διατήρηση των προστατευτικών λειτουργιών του σώματος σε υψηλό επίπεδο. Αυτό απαιτεί τα ακόλουθα μέτρα:

 • πάρτε σύμπλοκα βιταμινών και ανόργανων συστατικών.
 • τρώτε αρκετά λαχανικά.
 • ελαχιστοποιεί την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα καθώς τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα συμβάλλουν στην αύξηση της μυκητιάσεως.
 • εξαλείφει την εντερική δυσβολία.
 • Αποφύγετε αγχωτικές καταστάσεις.

Πρέπει επίσης να παρακολουθείτε την ακεραιότητα του δέρματος και την υγιεινή των ποδιών. Για να το κάνετε αυτό, προχωρήστε ως εξής:

 • για τη θεραπεία πληγών και γρατσουνιών στα πόδια εγκαίρως.
 • απαλλαγείτε από την υπεριδρωσία των ποδιών.
 • Μην χρησιμοποιείτε παπούτσια και προϊόντα υγιεινής άλλων ατόμων.

Τα φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μία φορά την εβδομάδα για την πρόληψη του μύκητα στα πόδια. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιούνται αντιμυκητιακά βερνίκια, στα οποία επιτρέπεται η εφαρμογή χρωματιστού βερνικιού.